Ülikonna või pintsaku kandmisest




Riietust peetakse sageli vähetähtsaks teguriks, kuid riietumisstiil näitab inimese maitset, kasvatust, harjumusi, kuid ka iseloomu ja mõnele vastas seisvale poolele võib see mõjuda ka austuse väljendusena. 

Esmane välimus jätab esimesel kohtumisel mulje, mis võib hilisemates suhetes mõju avaldada või siis edasise suhtlemise lausa võimatuks muuta. Etiketireeglid on pigem inimeste aitamiseks erinevates olukordades, kui ahistavaks teguriks - mõistlik on tunda reegleid, et nendega võiks mängida.

Erinevate rahvuste kultuurid on erinevad ning vastavalt sellele on erinev riietuse valik. Kuid üldlevinult tekitavad usaldust puhas ja korras riietus, tagasihoidlik parfüüm ning hoolitsetud ja puhtas välimus. Värvide valik võiks olla selline, et see ei jätaks kandjat varju ja ei mõjuks situatsioonis kohatult. Kui soovida olla erakordselt keskmisest edevam, siis on selle jõuliseks demostratsiooniks mõistlik valida selleks sobilik seltskond, keskond või edvistada väiksemate detailidega. 
Ehk soe soovitus tunne keskonda kuhu lähed ja kui seltskond on teadmata, siis pigem valik pigem tagasihoidlik ja ürituse või kohtumise asjakohasuse järgi.


On mõningaid asju mida peaks teadma ülikonna mitte igapäevane kandja või sellega alles tutvuja.

Ülikond ise ei tähenda, et on vaja olla ametlik või krampis. Seisa sirgelt kuid ole vaba. Kandmise vilumus/oskus tuleb aja jooksul, kuid ülikond on samasugune riietusese nagu iga muu rõivastus – see, et sageli seda kantakse pidulikumate sündmuste puhul on pigem elustiil või muudest põhjustest tingitud. Tänapäeval on palju mehi, kes armastavad kanda ülikonda igapäevaselt.

Teil on kaunis ülikond, kuid Teie üldilme võib olla kohutav, sest olete valinud särgi või lipsu pelgalt meeldiva värvitooni.
Valikute puhul on olulised mitmed faktorid: aeg, koht ja mitte vähe oluline ei ole ka Teile sobiv värvitoon ning mustrite kombinatsioon. Sobitage kogu komplekt tervikuna. 
Abiks võib siin olla mõni lähedane, kellel on hea stiilitunnetus või koguge autfitide kohta infot interneti avarustest - siin kohal soovitan pigem järgida asjalike moealanõustajate soovitusi, mitte väga eksentriliste blogijate vm. 
Loomulikult mõelge ise läbi, et jääksite siiski endaks.

Fotol olev 2 kätt taskus asend ei sobi iga mehe ja ülikonnaga,
antud pildil mõjub see stiilselt, sest pintsak on tavapärasest lühem...
Tasub peegli ees ehk veidi harjutada, kuidas ise välja paista.

Linane ja puuvillane on suviste ülikondade puhul sageli kasutatav materjal, harva valituna ka siid. 

Linase ja puuvillase kanga puhul on korts normaalne nähtus, looduslik ja hea valik, liigne triikimine aga mitte. Ei tasu kortse karta, mujal maailmas on see sageli hoopis jõukuse märgiks, kui suudad lubada endale kallist ülikonda - üldiselt on looduslikud materjalid väga hinnatud. Meil on sageli suhtumine "triigitud, viigitud ja aukudeta" veidi üle pingutatud, osad asjad peavadki nii olema ja see näitab hoopis nende hinnalisust. Muidugi ei tähenda see seda, et ülikonnal on lohakuse kortsud hunnikusse viskamisest.
Siid materjale valmistatakse ka sarnase koega linase ja puuvillasega ning see kortsub vähem ja hingab suurepäraselt, kuid hooldavus on mõningas mõttes keerulisem - plekkide puhul tuleb olla eriti valvas ja ka keemilist puhastust tasub valida.
Siidi segatakse ka sageli villa kiududega, seda hinnalisematesse ülikonnakangaste puhul. Villane ei tähenda kindlasti karedat või midagi vanaema riidekapist. Kõrgema klassi ülikonnamaterjale katsudes võib vähem teadja üllatuda koostise osas - kõik sõltub kangakiudude töötlemisest ning kanga tootmise protsessist.

"Slim" ja "slim fit" ülikond ehk kehasse töödeldud ülikonda saavad kanda paljud mehed, kitsam lõige teeb visuaalselt pikemaks ja nooruslikumaks. Tugeva kõhuga meeste puhul see siiski ei toimi ja seda peaks vältima, juba see tõttu, et revääri (krae osa) ei istu liibuvalt mööda rinda.


ETIKETI AJALISEST REEGLIST tasub siiski kinni pidada. Eputada meeldib?! Kui eeldada on, et enamus seltskonnast tuleb üritusele "tumedas ülikonnas", siis on mõistlik siiski seda ka enda puhul järgida. Näiteks oleks väga veider, kui üks tegelane on pulmas frakis või eriliselt sädelevas smokingus, kui peigmees on valinud "musta ülikonna".
Etiketist lähemalt SIIT


Mida siis järgida ülikonna kandmisel?!

Kui tuleb midagi teha, kus võib pintsakut kahjustada või see segaks, siis võetakse see seljast ja palutakse seda kellegil hoida või asetatakse see turvalisse kohta ning tegevuse lõppedes korrastatakse ennast ja tõmmatakse uuesti kuub selga. 

Pikemate autoga sõitude puhul on soovitav see riidepuule riputada, pigem sõidu ajal võimalike kortsude tekke vältimiseks.

Pintsaku rinnatasku ei ole kunagi tühi - bleiseril võib olla. Kui tahta minimaalselt esineda, siis piilub taskurätik ime vähe välja, kuid täidab peaaegu terve tasku pikkuse.

Pintsaku alumine nööp on alati avatud. Alates 2-st nööbist kantakse pintsaku alumist nööpi alati lahtisena. 

Istudes avatakse kõik pintsaku nööbid!!!

Ainukesed pintsakud, mida kantakse kõik nööbid suletult on ühe nööbiline pintsak ja vormipintsakud (sõjaväelaste vm).
Sama kehtib ka talve mantli kohta, kuid pika talvemantli puhul võivad olla avatud alumised nööbid kuni umbes jalgade piirini. Loomulikult külmatalveilmaga on paljugi andestatav.

Kui soovite käsi taskusse panna, siis avage samuti kõik nööbid ja heitke hõlm käe taha ning pange käsi pükstetaskusse. 


Paras ülikond on ilmselgelt parem,
kui suur mis näib vale mehe seljas...
Miks?! Siin on mitmeid põhjuseid:

Esmalt säilitate pintsaku (mantli) pikema kaubandusliku välimuse säilivuse.

Kui ülikond ei ole just kõige paremast materjalist, siis tekib vähem kortse.

Esteetiliselt on inetu vaadata meest, kes nööbid on jätnud avamata ja kelle ülikond istudes tõuseb kõrvade kõrgusele või kummitab
… sama kehtib ka mehe kohta, kes on käed sügavale püksi taskusse surunud – on ka ütlemine, et härrasmees avab nööbid ja viskab hõlma elegantselt tagasi, et kätt pükste taskusse panna.
Elegantsust lisab ka sirge rüht.

Kui jääte ette fotograafile, siis on ka üldpilt kaunim – loomulikult, kui olete hoolitsenud ka pintsaku aluse eest. 

Tasub harjutada peegli ees, kuidas Te näete välja, kui Te midagi teete.


Ülikonna juurde sobib mantel, poolpikk mantel või sobivast materjalist jakk (poolmantel) - mitte spordijope.

Võib kanda lisana juurde sobivat salli, kaabut, kindaid. 

Kingad valige vastavalt üritusele. 
Päevaülikond lubab järgida moevooludega kaasnevaid eripärasid.
Tumeda ülikonna puhul võiks jääda musta tagasihoidlikuma nahktallaga versiooni juurde. 
Täpsemad kombinatsiooni kirjeldused: Etikettist
https://www.dmarge.com/how-to-wear-waistcoat






Bleiser on viimastel aastatel taas populaarsust kogunud. Tegemist on nn. vabaaja, igapäevase või ööklubi pintsakuga, mille kandmine lubab palju mängulisust ning sageli on ka nende tegumoed väga mängulised.
Sobib kanda teksapükste ja muude pükstega k.a. poolülikonnapüksid 
EHK ülikonna pintsak jäägu ülikonna juurde.

Kui kooli lõpuklass teeb ühise otsuse saabuda lõpetamisele bleiserites - miks mitte... Sel juhul võiks siiski otsus olla ühine, veider oleks lõpuaktuse pilt, kus paar poissi on siis mustas või hallis ülikonnas.
Loomulikult võib teha muidki erinevaid kokkuleppeid lõpuaktuste puhul, nt erinevate ajastute esitlus või erivärvi ülikonnad jne - neiud võiks ka olla sel juhul tervikusse kaasatud.
Bleisrist lähemalt




Mõistlik hoidmine: 
Kui ülikonda või pintsakut (bleiserit) ei kanta, siis ripub ta õigel ja õigesti riidepuul. Õige riidepuu puhul ulatuvad riidepuu haarad ilusti õlanuki alla, liiga väike riidepuu vajutab keset õlga nukid, mis pärast seljas näivad muhkudena.

Pintsaku kotti pakkimisest.

Välja minnes olgu püksid alati viigitud, tagumistesse taskutesse ei topita suuri esemeid ning riidehari või -rull ei tee ka paha, kui selleks on vajadus.

Pikemaks ajaks kappi seisma pannes võiks ülikond käia ära keemilises, et vältida ebameeldivaid külalisi. Eriti juhul, kui pulm või mõni muu üritus muutus vägagi meeleolukaks või vahepeal muutus kliima palavaks, siis pikalt ülikonnale jääv higi ja mustus ei ole kindlasti sellele heaks sõbraks. 
Hoiustada võiks seda korralikus rõivakotis, sest see hoiab eemale tolmu kuid hingab, et säilitada materjali. 
Ja ülikonnaga ujuma ei tasu minna ja pesumasinasse ei tasu ka panna, enamasti ülikond seda üle ei ela...


Riietumine ärimaailmas:
See võib olla piirkonniti erinev, kuid klassikaliselt...

Argipäeval kantakse: Sinist, halli või hallitriibulist/ruudulist ülikonda, heledat päevasärki, lipsu tumedaid sokke. Viimasel ajal on ka pruun lisandusnud.
…välditakse: Musta ülikonda ülikonda (sobib ametlikel vastuvõttudel või leinatseremooniatel).
Suvel on sobilik kanda. pruuni, beezi ja heledamaid tooni kangaid.

Lipsu valimine:  Klassikaline valik - siidist kandja ja komplektiga sobivas toonis nt. tumepunane; tumesinine; hall; kollastes toonides lipsud.
Kunagi ei kasutata: tugevat tooni violetset; rohelist; valget lipsu
Halba maitset näitavad loomade, lindude ja madudega lipsud.

Riietuses pole pisiasju, sest kogu rõivastus koosneb pisiasjadest: lipsunõel, manseti nööbid, püksirihm, sõrmused, kell, randmekett jne.

Sokkide ja kinga valik:   Sokid, kas sobivas toonis ülikonnaga või mustad (v.a. heleda ülikonna puhul) ja ülikonna sokid mis ulatuvad piisavalt kõrgele, et karvased sääred jäävad istudes peitu.
Selles osas on maailmas väike murre toimunud, katsetage julgelt kuid stiilselt. Tähtsamate kohtumiste puhul tundke oma vastast või kui see on juba Teie "leivanumber", siis riskige...
Valged ja heledad spordisokid sobivad ainult spordiriietuse juurde.

Mokassiinitüüpi kingi kantakse vaid suvise riietuse juurde (soovitavalt puhkusel), mitte ametlikel kohtumistel.
Ettevaatlikult tasub kombineerida pruunide kingade kandmist mustade, hallide ja sinakates toonides ülikondadega - mitte kõik ei sobi alati.

Päevasärgi ja lipsu valik:
ühevärviline ülikond:  triibuline särk ja ühevärviline lips või  ühevärviline särk ja mustriga lips
triibuline ülikond:  ühevärviline päevasärk ja ühevärviline lips 

____________________________________________________________
Sarnastel teemadel blogilood:

Kommentaarid