Pidulik vastuvõtt - soovitused

Õhtuste väljaminekutega sõprade seltsis on asi lihtne ja üheselt mõistetav. Segaseks läheb asi kui peame minema üritusele, kus me pole varem käinud ega ei oska rõivastuse osas seisukohta võtta.

Kõik üritused algavad hetkest, mil kutsekaardi ümbrikust välja võtame. Alati on mõistlik korraldajale teada anda, kas me võtame üritusest osa või mitte - see on elementaarne viisakus. Kui oleme oma tulekust teada andnud, võtame endale ka kohustuse arvestada kutsel toodud soovitusi.
Kui kutsuja oma soovi (riietus vm.) kaardil fikseerib, siis see muutub see pärast kutse vastuvõtmist reegliks, mida külalisel tuleb kindlasti täita. Siis ei lähe enam arvesse, mis etiketti raamatust loetud või loengus kuuldud, peamine on kutsuja soov. Riietuse kohta käiv viide kutsel on külaliste endi heaks – et kutsutud oleksid võrdsed ja neil oleks peol meeldivam olla.


Igal peol omad tegevused

Pererahval tuleb üritust vaadata tervikuna ning riietumissoovitus kaardile peo sisu järgi märkida, kuid kindlasti on tarvis arvestada ka külaliste võimalusi esitatud tingimusi täita. Üritus võib olla erinev – asutuse avamispidu, uue toote tutvustus, austusavaldus juubilarile, ristimispidu, ettevõtte aastalõpuball või laste jõulupidu jne. Selge see, et igal peol on omad tegevused, milleks rõivas peab sobima.

Oleme kõigest 15 aastat demokraatlikus ühiskonnas elanud ning seetõttu väga ranged reeglid kehtestanud. Mujal suhtutakse etiketti palju leebemalt. Head nõu ja selgitust saab kindlasti moenõustajatelt. Me ei pelga ju näiteks veini valikul või autoostul nõu küsida.

Kas minna üksi või kahekesi?
Üksi tasub minna, kui kutsel on vaid ühe inimese nimi ning täiendavat märget ei ole. Kui teid on kutsutud kahekesi, võib minna ka üksi, pahaks ei pane seda keegi.
Kaaslasega oled oodatud, kui see on kutsel kirjas. Avec tähendab prantsuse keeles "koos" seega on sisu sama mis "kutse kahele".
Etikett ei sea kaaslase valikul karme piiranguid, lahkelt on lubatud kõik, mis jääb hea kasvatuse piiridesse. Seega võta kaasa inimene, kelle seltskonnas on hea olla. Sel, mis soost ta on ja mis ametit peab, ei ole tähtsust.


Kuidas lugeda kutset õigesti ja muuta üritus meeldivaks elamuseks?

1. Kõigepealt loe kutsekaart põhjalikult läbi. Kaart annab edasi peamise informatsiooni: millega seoses üritus toimub, kes on kutsuja, millal ja kuhu minna ning milline on sobiv riietus. Kutse annab isegi aimu, millised jututeemad võiksid seltskonnas kõneaineks tulla, kas tasuks mõelda võimalikule sõnavõtule ja võtta kaasa kingitus.

2. Kutselt saad teada, kui pikk on üritus ja mis seal toimuma hakkab. Eriti oluline on see daamidele, kelle kaunis rüü ei ole alati kõige mugavam. On suur vahe, kas tegu on kahetunnise püstijalavastuvõtuga või pikema, tantsuga peoga. Näiteks kitsas kleit ja ülikõrged kingad võivad esimesel juhul olla ideaalsed, kuid tantsimisel muutuda piiravaks.

3. Anna oma tulekust kutsujale teada. Enamasti on kutsele lisatud palve teatada oma osalemisest (R.S.V.P.). Vastamine on hästikasvatatud külalise kohustus. Nii aitad omalt poolt kaasa ürituse õnnestumisele – pererahvas teab, palju külalisi on oodata ning oskab tegevust ja ka sööke paremini planeerida.

4. Pea silmas head tava – ära püüa kunagi kutsujat oma riietusega ületada. Las peol säravad ikka peo perenaine ja -peremees.

5. Riietuse valikul abistab ka teadmine, kas esindad oma ametirolli või iseennast. Esimesel juhul eelista väljapeetumat stiili. Teisel juhul võid endale lubada märksa enam ekstravagantsust, peaasi, et need on kandja loomusega kooskõlas.

6. Kaks inimest, kes koos välja lähevad, võiksid moodustada terviku. Näiteks otse töölt kiirustav mees ja ülimalt sätitud daam võivad moodustada liiga terava kontrasti, mis ei kaunista kumbagi.

7. Kui pidu on möödas, ära unusta kutsujat tänada.

Tiina Tšatšua soovitused:
· Kutse oma kõikide soovitustega on mõeldud ennekõike selleks, et aidata külalisel end sündmuseks hästi ette valmistada ja seetõttu on ülioluline, et pererahvas sinna kõik oma soovid üheselt mõistetavalt kirja paneks. Näiteks rõivasoovituste eesmärk on muuta meie riietusvalik lihtsamaks ja enesetunne peol paremaks.
· Iga kutsuja õigus, kohustus ja vastutus on teada anda, millises riietuses külalised on oodatud. Mis tundub laitmatu ühes olustikus ja ruumis, võib teises mõjuda kas liiga tõsise, naljaka või hoolimatuna.
· Soovitused kutsel ei keela küsida! Kogenud seltskondlikus elus osalejad helistavad sageli ja küsivad perenaiselt riietusplaane, külaline võiks olla kraadikese tagasihoidlikum.
· Riided tasub korras hoida. Hoolitsetud ülikond, värske välimusega särk ja korralikud, viksitud kingad on tähtis osa stiilist.
· Riietus pole ühegi ürituse eesmärk, rõivad aitavad ainult kaasa peo õnnestumisele.

Pole olemas sellist raamatut, kus kõik õiged lahendused kirjas oleks. Iga inimene ja iga pidu on eriline. Etikett annab küll teada, millises riietuses olete oodatud, aga jätab stilistilised otsused teie endi teha.
 
 
KUS MIDA KANDA?!

Erinevates riikides on kombed erinevad, soovitame tutvuda vastava maa kommetega kui tekib vajadus osa võtta mõnest kohalikust üritusest k.a. nt lihtsamad üritused kuhu ei saadeta välja korrektseid kutseid. Eeltöö annab Teile võimaluse üritusel ennast mugavalt tunda, mitte võõrelemendina...
Hea maitse tooniks peetakse alati paari tervikliku välimust ehk rõivastuse harmoneerumist.

FRAKK 
Eriti pidulik vastuvõtt või tähtsündmus, ka akadeemiline tseremoonia on sobiv koht fraki kandmiseks.
Kutsel märge:  frakk, frac, evening dress, white tie

Kirjeldus:     
Siidlameest revääri- või sallkraega (hetkel moest väljas) sabakuub, nööbid kaetud atlassiidiga, sarnaselt kraega. Pükstel siidlampassid. Klassikaline värvitoon on must, muid toone ei soovita kasutada.

Vest:  Lubatud ainult valge (akadeemilisel või vabamüürlaste tseremoonial must). Vesti ei sobi asendada spetsiaalne drapeeritud vöö. (kuulub smokingu juurde).

Särk:  Valge, spetsiaalne piduliku püstkrae, tärgeldatud rinnaesisel 2 - 3 nööpauku spetsiaalsete ehisnööpide tarbeks, tavasärgi laadsed kätised ja luksuslikud ehisnööbid.

Lips:  Valge kikilips, reeglina peenest puuvillapikeest. NB! Lips olgu ehtne, mitte eelsõlmitud!

Sokid:  Luksuslikud, mustad, pikad ja siidjast materjalist.

Kingad:  Mustad nahktallaga lakk-kingad.

Nõuanded:
Fraki juurde kuulub valge siidtaskurätt rinnataskus.
Kui kutsekaardil on asjakohane märge, sobib fraki juurde suurepäraselt kanda aumärke.
Kui kantakse aumärke, rinnarätti ei lisata.
Frakiga ei kanta käekella, vaid spetsiaalset rinna-uuri.
Püksid istuvad paremini, kui neid kanda traksidega (peavad olema parajad).
Frakki tohib vajaduse / soovi korral asendada tumeda ülikonnaga (kindlasti must).

NÕUANDEID DAAMILE:
Daam kannab pikka õhtukleiti, tegumood on igaühe fantaasia piirides, kuid fantaasia peaks jääma ka kõige rangema kõrvalseisja suhtes sündsuspiiridesse. Elegantseks loetakse kõikvõimalikku, eelistatult kordumatut käsitsi tehtud dekoori, hoogsaid seljapaljastusi, kütkestavalt pikki lõhikuid jms.
Kleit peab olema täispikk ja soovitavalt õlad kinni.
Käekell ei sobi ka daami galakleidi juurde.
Paljastatud õla või varrukateta kleidi juurde kindlasti pikad kindad või elegantne õlasall. Kinnaste puhul  tuleb ehete lisamisel kätele olla äärmiselt ettevaatlik.
Ridikül on imeväike, enamasti spetsiaalselt valmistatud tualeti juurde või kleidi kangast või sobiv jalanõudega.
Traditsiooniliselt kuulus galakleidi juurde ka ülespandud soeng. Ehkki täna on need reeglid pea olematuks taandunud, on see siiski kindlaim moodus elegantselt ja väärikalt mõjuda.
Kantakse ainult hinnalisi (ehtsaid!) ehteid.
Kindlasti peaks jälgima vanust, et mida noorem daam, siis seda lihtsamad lahendused ja vastavad materjalid.


SMOKING   
Mitmesugused pidulikud sündmused algusega pärast kella 18.
Esietendused, õhtusöögid, kokteilipeod jms.
Kutsel märge:    smoking, cravate noire, tuxedo, dinner jacket, black tie

kirjeldus:        
siidlameest reväär- või sallkraega ühe- või kaherealine pintsak, nööbid kaetud samuti atlassiidiga, pükstel siidlampassid, värvilt võib olla nii must, tumehall, tumesinine, tumeroheline kui ka valge e. troopikasmoking.

Vest või drapeeritud vöö e. cummerbund on must või kikilipsuga sama tooni, sobib ka mustriline, sel juhul lips ja vöö samast kangast. Soovitav valida kooskõlas daami tualetiga, võib olla valmistatud luksuslikust kleidikangast.

Lips: must või vesti värvi kikilips. NB! Lips olgu ehtne, mitte eelsõlmitud!

Särk: valge, soovitavalt püstkrae ja katteliistuga. Ehisnööpidega kinnise või katteliistuga, tihti ka plisseeritud rinnaesisega. Topeltmansetid ja mansetinööbid.

Kingad soovitavalt mustad lakk-kingad.

Rinnataskus võib kanda valget või lipsu värvi taskurätti, mis tohib taskust paista vaid ca 1 cm ulatuses.

Smokingu juurde ei ole sobiv kanda aumärke. Seepärast ei sobi smoking ka tähtsale vastuvõtule (nt. Presidendi juurde minekuks).

Nõuanded: 
Särgi kraetiivad tuleb sättida täpselt lipsu taha. Kui lipsu ja krae korrektses asendis hoidmine valmistab raskusi, on otstarbekas eelistada pisut laiemat kikilipsu. Enamasti aga seostatakse kitsama lipsuga elegantsi ja elitaarsust, sest taolise lipsu veatu kandmine nõuab teatavat kogemust.

Smokingit võib asendada spencer (puusajooneni ulatuv lühike pidulik pintsak), mida täiendavad samad lisandid. Erandiks see, et pintsak ja püksid võivad olla erinevat värvi. Spencer on enamasti ka teenindajate rõivaks pidulikel vastuvõttudel.

Smokingut võib kasutada riietuse koodi "tume ülikond" puhul.

... SIIS DAAM kannab pikka või lühikest (soovitavalt põlve mitte paljastada) õhtukleiti, lubatud paljastatud õlad ja avar dekoltee.
Tohib kanda ka kostüümi, kui see on valmistatud luksuslikust / hinnalisest materjalist.
Ridikül on väike, kingade ning kleidi koloriidi ja materjaliga harmoneeruv.
Efektsed, hiilgavad ja hinnalised ehted on omal kohal. See on koht kus on lubatud veidi rohkem toretseda, kui fraki puhul.


TUME ÜLIKOND
Kandmisvõimalused erakordselt mitmekülgsed:
- pidulik vastuvõtt nii enne, kui ka pärast kella 18.
- lõunasöök, teatrietendus, ball jms
- kutsel märge: tume ülikond, veston sombre, dark suit


Kirjeldus:
must, tumehall, tumesinine, ka peene mikrostruktuuri, tagasihoidliku triibu- või ruudumustriga.
pidulik tume ülikond on kvaliteetsest, hinnalisest materjalist.

Juurde kuuluvad detailid:
Vest - ülikonna ja daami rõivastusega harmoneeruv. Väga elegantne on ülikonnaga samast või sarnasest kangast vest. Vest võib ka puududa.
Särk - Traditsiooniliselt valge, elevandiluu värvi või pastelset tooni. Päevasel sündmusel on lubatud ka värviline või must särk.
Lips - Eelistatult pikk lips, mis valitud kooskõlas pintsaku, särgi ja vestiga, unustamata sealjuures arvestada ka daami tualetti.
Kingad - mustad, tagasihoidlikud, nahktallaga kingad.
Rinnarätik - särgi tooni (enamasti valge) taskurätt rinnataskus sobib vaid väga piduliku sündmuse puhul, näiteks, kui tume ülikond asendab frakki. Enamasti seda ei lisata.


Nõuanded:
Pidulikul sündmusel tuleks hoiduda suuremustrilisest lipsust. Kindlasti ei ole sobiv ka ükskõik kui ilusa välimusega polüesterlips või eelseotud lips.
Õigesti seotud lips lõpeb alati pükste vööpandla keskel, stiilsel mehel ei tohi see olla ei pikem ega lühem! Kaunistusnööbi ja katteliistuga piduliku särgi puhul võib lips puududa.
Tumeda ülikonna juurde võib kanda aumärke.

... SIIS DAAM võib kanda olenevalt sündmuse pidulikkusest lühikest õhtukleiti, pikka õhtukleiti või kostüümi (ka pükskostüümi). Päevasel ajal ei tohiks sügava dekoltee ega paljaste õlgadega üle pakkuda.
Daami tualett võiks värvilt harmoneeruda saatja lipsu, särgi või ka ülikonna tooniga. Oluline on paari terviklik välimus.
Kott näitab kõige selgemalt ürituse pidulikkust. Sobib väiksem elegantne ridikül, mis võib olla efektseks aktsendiks, kui kantakse tagasihoidlikke ehteid VÕI VASTUPIDISELT märkamatuks lisandiks, kui domineerivad juveelid.
Töine ja asjalik kott ei sobi ka tagasihoidlikumale vastuvõtule.
Ehted valitakse vastavalt sündmuse iseloomule.
Silmatorkavad ehted kuuluvad hilisõhtu ehk siis peale kella 18 algava tseremoonia juurde.


PÄEVAÜLIKOND 
Kõikjal enne kella 18, kui kutsel ei ole märgitud teisiti.
Kutsel märge: puudub või tenue de ville, informal.

Kirjeldus:
Pintsak ja püksid võivad olla erinevat värvi, talvel on lubatud kõik tumedamad, tagasihoidlikumad toonid ja mustrid.
Vest - sobivas toonis ülikonnaga
Särk - sobivas toonis, eelistatud klassikaline tegumood
Lips - võib vabalt kombineerida (ikka seotav)
Kingad:  tagasihoidlikud ja tumedad.

Nõuanded:
Päris paksutallalist tänavakinga tasuks pisut pidulikuma sündmuse puhul vältida.
Eeldusel, et paari riietus moodustab terviku võib üsna julgelt kombineerida, sest reeglid on selles teemas väga paindlikud ja järjest suuremad vabadused aktsepteeritavad.

NÕUANDEID DAAMILE:
Daami üldilme võiks olla asjalik – kleit, kostüüm vms.
Ei sobi avar dekoltee, paljastatud õlad, kindad, hinnalised ja silmatorkavad ehted.

Suurepäraseid vastuvõtte!

Kommentaarid