Määrdunud esemetest

Hinnakirja tingimustes on punkt:
Määrdunud esemete vastuvõtmisest on õigus ateljeel keelduda.

Miks see nii on? Paljud on olnud üllatunud, miks on see ateljee jaoks on probleem.

LÕHNAD ja PARFÜÜMID. 
Kõik inimesed on erinevad ja mõni on lõhnade suhtes rohkem tundlik ja teine vähem. Samuti üks lõhn on meeldiv ja teine vähem ning mõni lausa väga ebameeldiv. Enda lõhna ja sageli kasutatavate parfüümidega oleme harjunud ja ei taju nende intensiivsust. Sama kehtib ka pereliikmete ja kolleegide kohta, kelle lõhnad on meile nn omad ehk oleme nendega harjunud. Ilmselt oleks Teilgi raske töötada esemega millest levib Teile mitte meeldiv lõhn või tugev parfüüm. 
Osade parfüümide puhul (v.m. keemilise aine olekul tekstiilil) võivad tekkida väga tumedad plekid kui eset triikida või pressida. 
Erinevad lõhnad kuumniiskeltöötlemisel (pressimine, triikimine) alati mitme kordistuvad ja töö võib muutuda nii võimatuks, et tuleb ateljeed tuulutada. Kahjuks on vähe töid, mida me ei pea pressima ega triikima. 

MUSTUS, PORI ja TOLM. 
Pea kõikide tööde puhul on vajalik kuumtöötlemine, on see siis aurutamine pressimine või triikimine, alati tuleb muudatuste puhul seda teha et tulemus oleks korrektne. Juhul, kui ese on määrdunud siis kuumtöötlemisega võib selle jäädavalt tekstiilile kinnitada ehk Te ei saagi kunagi seda eset puhtaks (harjamisest vm puhastamisest hoolimata). 
Lisaks pori ja tolm on iseloomult enamuses liiv ja muld ning see on väga kahjulikud meie masinatele, mis kahekordistab meie tööaega, et neid kaitsta. Sest töövahendid on meile väga väärtuslikud, nii hinnalt kui ka selles osas, et kui need üles ütlevad, siis ei saa me tööd teha ja sellega kaasnevad muud ebameeldivad osad, halvimal juhul eriti ebameeldivad nii meile kui ka meie klientidele. 

UUED TEKSAD või vabaaja püksid (mille materjalil on puuvilla või lina sisaldus suur) on soovitav tuua peale esimest pesu, et vältida peale esimest pesu kokkutõmbumist. Just pikkuselt kuni 2 cm - olenevalt eseme valmistamisel kasutatud töötlusest. Hilisemal pesul ei tohiks pikkus enam muutuda välja arvatud juhul, kui  pesemistemperatuur liiga kuum ei ole.
Tänapäeval teksapükste levinum pesemise temperatuur on käsipesust kuni max 40 C˚ - iga tootja märgib konkreetse toote hooldusjuhisele sellele sobivad juhised.
Kui pole aega pesta! Tuleks kindlasti seda öelda, kuigi sageli saame ka sellest ise aru, kuid mitte alati ja siis võib olla hilja.

LINASED püksid võivad peale esimest pesu rohkemgi lüheneda. Neid kindlasti ei soovita lühemaks teha enne, kui need on juba eelnevalt läbi pestud.

Materjalidest räägime lähemalt SIIN ja muust kasulikust SIIN.

Kommentaarid