Korsetiga kleit (valmistamine)

Korsetiga kleit on taas mõnda aega domineerinud piduliku kleidi tegumoes.
Tänapäeval tähendab korsett pigem korsetile sarnast toestust ja kleit ise ei tee naist suurt saledamaks, pigem kleidi tegumoe visuaalne efekt on see mis salendab või rõhutab...

Salenemiseks kõvasti kinni nööritakse siiski õnneks harva...
Kuidas valmib korsetiga kleit?!
Enamasti tekib sellise kleidi soov mõnest üritusest tingituna, olgu see siis kooli lõpetamine, pulmad, ball või mõni muu üritus...

Sellise kleidi valmistamise perioodiks peaks arvestama 1 - 3 kuud. Mida suurem ja keerulisem kleit ning mida rohkem soovitakse teenuseid, siis seda pikem ka valmistamise periood. 
Kohtumisi tuleb 5 - 6 korda: esmane - kokkulepe, mõõtude võtmine; vahekohtumine materjali valimine (vajadusel); I - III proov; üleandmine.


Kohtumine on mõistlik leppida eelnevalt kokku.
Kuna asjad tuleb korralikult mõlemal poolel selgeks saada, siis on mõistlik leppida kokku aeg. 
Tegijal on vaja aru saada nii kleidist, kui ka Teie figuurist - näiteks juhul, kui tulete pildiga, siis tuleks teha Teile eraldi plaan et see Teie figuuril istuks ja tulemus oleks hea.

Loomulik on, et küsitakse kui palju see maksma läheb?! 
Hind oleneb sellest mida te tellite jua soovite. Sageli tuleb läbi arutada, et mõista mis on täpselt see mida tahetakse.  

Kodulehel on hinnad alates summast, aga siia võib juurde lisada veel palju teenuseid:
  • konsultatsioon: 25 €/tund (olenevalt inimesest 1 - 2 h) 
  • tegumoe valiku abi: 25 €/tund (olenevalt inimesest 1 - 2 h) või tegumoe koostamine 25 €/tund (olenevalt inimesest 2 - 12 h)
  • materjali leidmine: 15 €/tund (olenevalt soovidest 3 - 10 h)
  • lisaproovid: 25 €/tund (olenevalt inimesest 0,5 - 2 h)
  • väärismaterjali (siid vm. hinnaline) või valge, triibulise, ruudulise, libeda, sameti, neoon toonides vm. raskesti käsitletava materjali) lisatasu 20 - 40%
Täpsem hinnakirja info lisapunktide kohta:
hinnakirja lisapunktid kodulehel ja naiste rõivaste hinnakiri
Ehk sellise kleidi tegemine võib maksta 510 € või koguni üle 10000 €, hind sõltub kleidi tegumoest ja sajast muust faktorist (lisanduvad materjalid, mis sõltuvad samuti sellest millist tulemust soovitakse).
(NB! Hinnad seisuga aprill 2020)

Kas ja kuidas lisateenuseid vähendada? Hea eelnev kodutöö!
Tegumoe valiku võib teha ka koduse eeltööna ja leida interneti avarustest endale meelepärased versioonid ja ka materjali eelistuse soovid võib seda teed paika panna ning kogu info meile enne kohtumist e-mailile saata. See on mõistlik tegevus, kuna sellest saame me aimu kliendi eelistustest ja me saame anda soovitusi milliseid detaile oleks kliendi figuuri juures hea kasutada, et visuaalne efekt oleks see mida oodatakse. Sageli saadetakse fotod ja palutakse hinda, et saada esmane ettekujutus, nii saame anda esialgse hinnavahemiku ja kui see on vastuvõetav, siis lepime täpsema kohtumise kokku.

Konsultatsioon on mõistlik siiski võtta, siis kui on juba kindel otsus lasta kleit õmmelda ja nii saate kõige parema info. Eriti juhul, kui soovite materjali ise hankida - peale konsultatsiooni on teada, kui palju materjali peaksite leidma.

Materjali leidmisega saab soovitusi küsida ning ise sellega tegeleda, samas tasub mõelda ka oma ajakulule - ühelt poolt kulutate oma aega ilmselt märgatavamalt rohkem ja samas meie kogemuse tõttu suudame vajalikud materjalid kiiremini leida. Paraku pits on sageli selline materjal, mille leidmisega soovitame ise tegeleda, sest tundub, et just see materjal kõnetab naisi omal moel ja sellega on vaja ühine keel leida.

Lisaproovid - kui nõuate tulevad lisaproovid, kuid kui teil on keeruline figuur või külluslikud soovid, siis need arvestatakse juba hinnapakkumise koostamisel hinna sisse.

Esimesel kohtmisel me tutvume kliendi soovidega ja eelistustega ning mõistlik on anda väike ülevaade oma igapäevastest toimetustest ja ka kehakaaluga seonduvatest plaanidest.

Naiste puhul võib olla väga oluline info lapseootel olemisest, vastasel juhul ei pruugi kleit isegi esimeses proovis selga minna, rääkimata õigel päeval kandmisest. Sellisel juhul on lisatöö tekitamise eest õigus rätsepal lisaraha küsida.
Sellist tüüpi kleiti saab kanda ka lapseootel naine (küll piiratud aja ja mitte lõpu perioodil), kuid sellega peab arvestama, sest osad tehnikad võivad kahjustada Teie last.
Tuleb mudeli kokku panekul seda järgida ja rätsep peab kasvu tarbeks tiba ruumi jätma - me ei tahaks Teie tulevase lapsele haiget teha, sest ka mõni tund pitsitust võib mõjuda halvasti lapse arengule.

Hea on informatsioon millises seltskonnas või riikides inimene liigub, kultuuriliste eripärade suhtes, siis on võimalik kliendi vajadusi paremini mõista ja sobivaid soovitusi anda. Milline ja kus näeb välja konkreetne üritus jne.

Tehakse tegumoe joonis ja planeeritakse edasine asjade käik.

Materjali valik - mõned kogenud kliendid leiavad ise materjali, teised vajavad selleks abi kaupluses või on võimalus tellida ateljeesse võimalike materjali näidised, millega tutvutakse teisel kohtumisel. Kõik muud vajalikud abimaterjalid on ateljee leida.

Peale kohtumist on enamasti võimalik kokku panna konkreetne hinnaleht ja arvutada kokku kogu toote maksumus.

Kindlasti võetakse Teie kehalt päris palju mõõte, et teha just Teile tehtud lõige.

Kui olete lahkunud - mis edasi toimub?!
Kui on soovitud et materjali leiab ateljee, siis võetakse ühendust võimalike materjalide pakkujatega ja kohtutakse võimalike pakkujatega. Sobivusel tuuakse materjali näidised ateljeesse või vastavalt kokkuleppele minnakse neid pakkuja juurde koos vaatama.
Vahel tuleb materjal tellida Euroopast või mujalt maailmast, sel juhul tutvutakse kataloogide vahendusel materjalidega.
Materjali valikuks tuleb vahekohtumine enne reaalset valmistamist.

Enne proovimist on üks jagu tööd teha. Rätsep konstrueerib Teie kehalt saadud mõõtude järgi lõike, teeb juurdelõikuse, tugevdab kõik detailid ja valmistab vajaliku ette esimeseks prooviks.
Kleidi (ka korseti) esimene kohtumine toimub uue kandjaga traageldatuna ja ei oma sageli Teie jaoks tõesti erilist sarnasust sellega, mis fotol või joonisel tundus. Võib juhtuda, et rätsep otsustab eelnevalt mulaazi teha ehk proovi mudeli odavamast materjalist.


I proov
Püüdke tulla nii, et Te ei oleks üleni higine - võta aega, et saada hästi istuv kleit!

Proovitakse ainult seda osa, mis hakkab kleiti üleval hoidma ja see tõesti ei näe väga suurepärane välja - midagi imelist oodata ei maksa.
Tõsi - paljud on leidnud ka selle oivalise olevat - oleneb milles Te ilu näete.
vanas stiilis vormiv korsett
Proovis tekitatakse paras laius ja kuju, määratakse luude arv ja lisaluude puhul asukoht, ülemise serva kuju ja talje vm joonte asukoht ehk luuakse "luustik", mis hoiab kõik koos ja üleval.

Kui korseti osa kaunistavad tikandid vm, mis tuleb teha enne kleidi kokku õmblemist, siis märgitakse needki esimeses proovis.

Kui vahepeal tekkisid ideed, siis tasub kindlasti need läbi arutada, et need liiga hiljaks ei jää - nüüd hakkab kogu kleidi ehitamine sellele samale asjale, mida just proovisid.


Peale I proovi algab kõige suurem osa kleidi valmistamise protsessist. Rätsep parandab kõik märgitud muudatused, teeb valmis luude kanalid, lisab tugevduspaelad, mis takistavad korseti välja venimist. Alles nüüd lõigatakse ülejäänud kleit välja ja alustatakse ülejäänud kleidi kokku panekut.

Osad kaunistused tuleb samuti teha enne kleidi kokkupanekut...

Mõned materjali süvendid ja tikandid tuleb teha sageli päris enne juurdelõikust.
Vahel soovitakse neid erilistele kohtadele siis tehakse juurdelõikus osaliselt, osaliselt õmmeldakse kokku ja vahepeal tehakse tikandid ning need lõpetatakse alles pärast juurdelõikust või kleidi valmimise lõpus.

Kõik soovitud voldid, krooked ja drapeeringud pannakse mannekeenil üks haaval paika.
Mannekenil tehakse kõik tööd, mis vajavad visuaalse efekti või langevuse kontrollimist.


II proov ja vaheproovid (kui need on vajalikud)
Siin meenutab kleit seda, millest esimesel kohtumisel juttu oli.

Kontrollitakse kõik, mis on küljes ja vaadatakse üle, kust mis vajab muudatust. Vajadusel tegeletakse veel kaunistustega.
Nüüd saate teha pilte, et oleks mugav käekotti või muid aksessuaare valida.


Pärast proovi...
Korrigeeritakse muudatused, tehakse kõik vajalikud topelt õmblused, pannakse kleidi peitlukk või muu kinnis.
Kinnitatakse kõik veel puuduvad kaunistused - enamasti käsitsi.


III proov või viimane ehk pikkuse ja pisiasjade proov - olulised on õige kõrgusega kingad.
Viimases proovis enamasti muudatusi ei tehta - juhul, kui Te leiate veel et mõni kristall või kaunistus võiks veel olla, siis pisidetaile muudetakse.
Määratakse lõplik pikkus ja päeva-kahe pärast saab kleidi selga panna.

Kleit valmis.
Üleandmise pakendi valib rätsep kleidi iseloomust ja transpordi ning hoiustamise vajadustest või vastavalt kokkuleppele. 
Hooldusjuhise koos materjali infoga on kleidi küljes olemas, et tehtud esemest oleks pikalt rõõmu.

Kommentaarid