Mõõdurõivas või rätsepatöö?


Viimasel ajal on tekkinud palju ettevõtteid, kus on võimalik tellida mõõtude järgi valmistatavaid rõivaid – olgu see siis ülikond, pruutkleit või mõni muu rõivaese ning seda teenust kasutatakse meelsasti. Vahel jäädakse vägagi rahule ja vahel mitte.

Iseenesest võib tunduda loogiline, et mõõtude järgi tehtud peaks hästi istuma. Paraku see alati nii ei ole. 

Millest see sõltub ja mis see mõõdurõivas on?
Sageli aetakse segamini mõõdurõivas ja rätsepatöö. Kuidas vahet teha mõõdurõiva valmistaja teenusel ja rätsepatööl?



Me kõik vajame rõivaid, osadele on rõivad olulisemad ja kui teisele. Mõned pööravad suurt tähelepanu oma rõivastusele 
igapäevaselt - teised rohkem pidulikematel juhtudel ja argipäeval vähem. 

Viimase saja aasta jooksul on rõivatööstus väga suure arengu läbi teinud. Kui eelmise sajandi alguses valmisid rõivad eranditult käsitööna, siis praeguseks on kujunenud tehases toodetav masstoodang enam levinud rõivastuseks. Masstööstuses on palju erinevaid masinaid ja tihti töötavad masinatel operaatorid, kes valdavad pigem konkreetset masinat või konkreetset operatsiooni, kuid reaalne õmblemisoskus neil puudub. Tihti valmistab masin terve konkreetse operatsiooni, operaatori ülesanne on edastada korrektselt masinale vajalikud detailid.

Täna valmivad rõivad erineval viisil, ning selle järgi jagunevad rõivaid peamistesse gruppidesse:

  • masstööstus ehk rõivad, mis on toodetud suurtes kogustes ja mida saab kauplusest osta 
  • mõõdurõivad, mille valmistamisel kasutatakse tellija mõõte 
  • rätsepatöö ehk „ehitatakse“ rõivas kandjale selga 
  • disainrõivad jagunevad mitmesse alagruppi: masstoodang, väikepartii, üksikeksemplarid, esmamudelid (kõik oleneb disainerist) 
Kõigi nende headus ja kvaliteet oleneb brändi, tootja või tegija soovidest, võimalustest ja tõekspidamistest.


Mis see mõõdurõivas täpsemalt on?


Mõõdurõivas on tehtud küll mõõtude järgi, kuid toodetud tööstuslike võtetega. Siin ei proovita toodet kandjale enne kui see on valmis. Tulemus peaks olema parem kui masstoodangu rõival (nt. poeülikonnal), kuid enamasti mitte täiuslik.


Sellist varianti praktiseeritakse näiteks Tais, kus mõõtude järgi tehakse mõne päevaga valmis ülikond. Esmasel tutvumisel on see väga kena, kuid oskuslikul vaatlemisel võib leida veidraid tehnoloogilisi lahendusi, mis pikema kandmise puhul võib hakata probleeme põhjustama. Mitmed tellijad on väitnud, et kandmise mugavus ei ole väga hea.

Mõõdurõivas ja rätsepatöö ei ole kindlasti üks ja sama.
Rätsepatöö on kliendile „selga ehitatud“. Mis see tähendab, sellest lähemalt all pool.



Mõõdurõivaste valmistamise enam levinud asjade käik:

  • kohtumine võib toimuda ettevõttes või interneti vahendusel
  • klient valib mida ta soovib (vahel on võimalik ise kaasa rääkida tegumoes)
  • mõõdud: seda teeb ettevõttes inimene või mõõdab klient ise
  • klient näeb valmistoodet / proovitakse valmistoodet
  • mõnikord pakutakse kohendamise teenust või kompenseeritakse see mingis ulatuses, kuid mitte alati
Kokkuvõttes on mõõdurõivas poest saadava ehk masstoote ja rätsepatöö vahepealne tulemus.


Miks alati ei lähe asjad nii nagu peaks?

Mõõdurõiva teenus sobib hästi neile kelle mõõdud vastavad enam-vähem mõõdutabelitele, kuid seegi ei anna head garantiid õnnestumisele. Enamasti on hea istuvuste saavutamine lahendatav kohendamise näol. Näiteks nõgusa selja puhul tuleb pea alati rõivast korrigeerida.

Inimeste keha kujud on väga erinevad
ja ei ole olemas ühtset süsteemi, mis sobiks 100% kõigile. Vahel võib probleemiks osutuda hoopis ilus sirge rüht või tugev turi või hoopis hästi treenitud keha ja valmistatud lõige ei tööta.

Mõõdurõivaste valmistamisel kasutatakse erinevaid meetodeid ja erinevaid mõõdu- ja lõigete valmistamise süsteeme. Ühed sobivad ühele, teised teisele – nagu masstööstuse rõivaste puhulgi, et üks bränd sobib ja teine üldse mitte.

Näiteks võib juhtuda, et kui panna ühes mõõdus olevatele inimesele täpselt sama rõivas selga, siis see istub neile täiesti erinevalt, kuna nende figuuri kuju on erinev ja see mõjutab rõiva istuvust.

Tehase toodanguna ei ole tehniliselt võimalik valmistada ideaalselt istuvat toodet igale ühele.
Võib juhtuda, et just teie olete sellise figuuritüübiga või kõrgemate nõudmistega, kes vajab rätsepatööd.


Mõõtudega läks midagi valesti. Mõõtude võtmine on omaette kunst, mida rätsepaks saades õpitakse ja viimistletakse päris tükk aega. 

Jah, te võite ise võtta mõõdud, kasutada sõbra abi või -ettevõtte konsultatsiooni, et saada ideaali lähedased mõõdud. Vastutus jääb siiski teile.

Materjalid ja ettevõtte tõekspidamised.
Interneti teel tellitud kleitide puhul on sage juhtum, et saabunud pakis on hoopis teine kleit, kui fotol. Seda müügi meetodit kasutakse tihti, kus saabunud kleit pole isegi lähedane reklaamitule – vahel lausa nii, et leitakse internetist kaunis foto, kuid järele tehtuna võivad olla puudused nii lõikes kui materjalis.

Vahel klient teab, et tellis individuaaltöö, kuid ikka ei istu.
Mõned ettevõtted teevad mõõdutooteid või poolmõõdutooteid ehk toodete valmistamisel kasutatakse põhilõikeid, mis kohendatakse mõõtudele ja proovides täpsustatakse vaid pisidetaile – pikkust või parandatakse vaid väga suuri kõrvalekaldeid.
Põhjuseks võivad olla ka kliendi segased soovid, keskendumine proovides, tegija vähene kogemus üldiselt või konkreetse tootegrupi osas.


Mis on rätsepatöö?


Rätsepatöö mõistet kasutatakse vägagi laialt ka muudel elualadel. 


Rõivastuses on rätsepatöö mõiste laienenud ja täna peetakse rätsepatööks kõiki rõivaesemeid (ülikond, mantel, püksid, kostüüm, kleit, pruutkleit, pluus, seelik, pesu jne.), mis on individuaalselt kliendile valmistatud ehk arvestatud tema individuaalseid eripärasid ja figuuri ning talle „selga ehitatud“.

Rätsepa poolt valmistatud rõival on olulised mõõdud. Kliendi figuuri- ja individuaalse eripäraga arvestamine algab juba mõõtude võtmisel ja lõike koostamisel ning klient on käib proovides ja annab oma panuse selle valmimiseks.
Rätsepatöö puhul kasutatakse küll vajalike seadmeid, mis on sageli esindatud ka tööstustes, kuid suures osas valmivad rõivad siiski käsitööna.

Igal rätsepal on omad saladused ja nipid mis on kas saadud päranduseks ja usaldatud talle või on see kogemuse ja uudishimu ajel omandatud – see kui palju tal neid on lisaks isikuomadustele, siis täpselt nii hea rätsep ta on.


Rätsepatöö põhitunnused, mille järgi eristada:

  • lõige tehakse alati konkreetse kliendi jaoks
  • erilist tähelepanu pööratakse figuurile ja istuvusele: proovides täpsustatakse istuvust, taskud ja muud detailid määratakse või täpsustatakse proovides (proovide arv sõltub tootest (1-4 proovi) ning rätsep võib määrata lisaproove ka kliendi iseloomust sõltuvalt)
  • hind – ilmselgelt on see kulukam, kui tähelepanu ja töömaht on suurem


Masstööstusest lähemalt oleme kirjutanud:
Masstööstus - miks üks asi on hea ja teine mitte?!



Loodame, et saime natukenegi Teid valgustada ja kergendada otsinguid rõivaste osas.
boliree.weebly.com

Kommentaarid