Rätsepa ülikond / pintsak (valmimisest)


Lihtne on poodi minna ja võtta riidepuul rippuv kõige enam meeldiv pintsak või ülikond.

Sageli on meilt küsitud ülikonna valmistamise kohta infot. Õigupoolest on seda nii palju, et mõne minuti sisse on seda keeruline panna.

Nagu muude rõivastuse puhulgi algab tegumoe ja materjali ehk stiili valik kandjast, tema maitsest ning kommetest. Enamasti on soov tekkinud ka mõne ürituse tõttu ehk siis kus ülikonda kanda.

Kohapeal meid näidiseid ei ole. Miks?!
Meie valminud tooted on kõik eranditult ainult konkreetse kliendi tarbeks ja me ei kasuta tüüpmudeleid või muud taolist. Ühelt poolt ruumi- ja aja puudusest teiselt poolt ei soovi me sarnaneda idamaades tuntud mudeliga, kus rätsepad valmistavad poolfabrikaat ülikondi ehk ülikonnad on poolenisti valmis õmmeldud ja vastavalt kliendi mõõtudele tehakse lõplik produkt mõne päevaga - sageli jäetakse kliendile mulje, et ta ongi saanud rätsepa töö. Ühelt poolt jah - rätsep teebki seda ja ka tema mõõtude järgi, kuid see ei ole algusest lõpuni ainult tema jaoks loodud.
Meie eesmärk on valmistada toode, mis algab täiesti nullist ja valmib igas detailis koostöös kliendiga. Ideaalse istuvuse tagamiseks tuleb 2 - 3 proovi teha, kliendi nõudmisel või vajadusel oleme ka rohkem proove teinud, enamasti jääb siiski klassikaliselt kolmele proovile. Mitmenda ülikonna puhul samale kliendile saab rääkida kahest proovist.

Rätsepa ülikonna valmimise perioodiks peaks planeerima minimaalselt 2 - 3 kuud ja kohtumisi tuleb keskmiselt 5 - 6 korda: esmane - kokkulepe, mõõtude võtmine; vahekohtumine materjali valimine (vajadusel); I proov; II proov; III proov; üleandmine.
Sama kehtib ka pintsaku puhul.


Kohtumine on mõistlik leppida eelnevalt kokku.
Kuna ülikonna saamiseks on vajalik saada küllaltki palju informatsiooni, siis on mõistlik leppida kokku aeg.
Sageli küsitakse ka kohe kui palju see mulle maksma läheb?! Hind oleneb sellest mida te lõpuks tellite. Kodulehel on hind alates, aga siia võib juurde lisada veel palju teenuseid:

  • konsultatsioon  (olenevalt inimesest 1 - 2 h) 
  • tegumoe valiku abi  (olenevalt inimesest 1 - 2 h) või tegumoe koostamine (olenevalt inimesest 2 - 12 h)
  • materjali leidmine  (olenevalt soovidest 3 - 10 h)
  • lisaproovid  (olenevalt inimesest 0,5 - 2 h)
  • väärismaterjali (siid vm. hinnaline) või valge, triibulise, ruudulise, libeda, sameti, neoon toonides vm. raskesti käsitletava materjali) lisatasu 20 - 40% tööhinnast
  • tikandid või muud kaunistused
Täpsem hinnakirja info lisapunktide kohta:
hinnakirja lisapunktid kodulehel ja meeste rõivaste hinnakiri

Rätsepatööna valminud ülikond või pintsak on väga töörohke ja seda saavad lubada endale vähesed, siis pakume võimalusi neile, kes seda endale lubada ei saa või mõistlikuks ei pea - anname nii konsultatsiooni kuidas valida ülikonda ja vajadusel kohendame olemasoleva.

Võimalik on ka konsultatsioon väljaspool ateljeed (Tallinna piires) - nt. soovite ülikonda osta ja rätsepa poodi kaasa võtta. Sobilik neile, kes ennast väga kindlalt ei tunne või nende figuur nõuab alati ülikonna kohendamist.

Enne kohtumist tasuks mõtiskleda
Tegumoe valiku võib teha ka koduse eeltööna ja leida interneti avarustest endale meelepärased versioonid ning enne kohtumist kogu info saata e-mailile. See on küllaltki mõistlik tegevus, kuna sellest saame aimu kliendi eelistustest ja meil jääb anda soovitusi materjali osas ning milliseid detaile oleks hea kasutada, et visuaalne efekt oleks see mida oodatakse.

Konsultatsioon on mõistlik võtta, siis saate kõige põhjalikuma info.

Materjali leidmise võib jätta ateljee hoolde või võtta selle kohased soovitused ja info.
Mõned härrad soovivad ise sellega tegeleda, samas tasub mõelda ka oma ajakulule - ühelt poolt kulutate oma aega ilmselt märgatavamalt rohkem ja samas meie kogemuse tõttu suudame vajalikud materjalid kiiremini leida. 


Esimesel kohtmisel me tutvume kliendi soovidega ja eelistustega ning mõistlik on ka anda väike ülevaade oma igapäevastest toimetustest ja ka kehakaaluga seonduvatest plaanidest. Sageli näiteks teatud spordialadel arenevad teatud lihasgrupid nii, et nendega peaks kindlasti mis tahes rõivastuse tegemisel arvestama. Kui rätsep saab informatsiooni millises ringkonnas või riikides inimene liigub, siis on võimalik ka kliendi soove paremini mõista ja ka sobivaid soovitusi anda.

Tehakse tegumoe joonis ja planeeritakse edasine asjade käik, kõik vastavalt kliendi soovidele.

Peale kohtumist on võimalik kokku panna ka konkreetne hinnaleht ja arvutada kokku kogu toote maksumus.

Kliendi kehalt võetakse päris palju erinevaid mõõte, et teha just talle tehtud lõige.



Püüame edasist asjade käiku kirjeldada just enamasti pintsaku valmimise vaateväljast, kuna püksid saavad ülikonna juures suhteliselt väikese osa ajalisest tähelepanust.

Mis toimub kui klient on lahkunud?!
Kui klient on soovinud materjali ateljee otsimisel, siis võetakse ühendust võimalike materjalide pakkujatega ja siis kohtutakse võimalike pakkujatega. Sobivusel tuuakse materjali näidised ateljeesse või vastavalt kokkuleppele minnakse neid pakkuja juurde koos kliendiga vaatama.
On juhtumeid kus tuleb materjal hoopis tellida Euroopast, sel juhul tutvutakse kataloogide vahendusel materjalidega.
Materjali valikuks tuleb veel teha vahe kohtumine enne proovimisi...


lõike näide
Rätsep konstrueerib kliendi kehalt saadud mõõtude järgi lõike, teeb juurdelõikuse ja valmistab vajaliku ette esimeseks prooviks.
Ülikonna esimene kohtumine toimub uue kandjaga traageldatuna ja ei oma sageli kliendi jaoks tõesti erilist sarnasust sellega, mis fotol või joonisel tundus - isegi varrukaid veel pole. Ülikond on sageli erinevaid traageldusniite jm. imelike märkeid täis.

Teine kohtumine (peale materjali saamist) ehk I proov
(rätsep võib proovi plaanis muutusi teha, tulenevalt siis teie figuurist või soovidest):
Võta kaasa päevasärk ja hea oleks ka lips! Ehk ülikond tuleb proovida selle all kantavate rõivaste peale, kui neid ei ole siis võib rätsep keelduda proovi tegemisest.

Proovi tegemist alustatakse pükstest, kui nendele on vajalikud parandused ja märked tehtud, siis tuleb alles pintsaku proovimine.
Pintsaku aitab rätsep kliendile ise selga, sobitab alla õlakud ja kinnitab hõlmad eest tulevaste nööpide joone kohalt. Nüüd kontrollitakse pintsaku tasakaalu ja istuvust, vajadusel parandatakse seda. Täpsustatakse revääri (krae) laius ja -kaldenurk, määratakse nööpaugu asukoht, pikkus ja lõhiku pikkus, kontrollitakse taskute asukohad.
fotol naiste pintsaku tugevdusmaterjal kinnituste tegemisel,
sarnaseid vahendeid kasutatakse ka meeste pintsaku puhul

Kui klient on lahkunud...
Nüüd rätsep parandab kõik märgitud muudatused. Valmistab või lõpetab ettevalmistatud rinnal kumerust tekitava vormi hoidva tugevdusmaterjali (karvariide), selle töötlemine vormi võtab üks jagu aega ja vajab küllaltki pikka kuivamist.

Sel ajal tegeletakse teiste pintsaku osadega. Teeb voodri juurdelõikuse ja põuetaskud, valmistab ette krae jne.



Kui tegemist ei ole päris klassikalise pintsakuga, siis õmmeldakse peale ka kaunistusdetailid, mõningatel juhtudel tehakse seda ka peale II proovi...





II proovi pintsak
vaheproov - kaasa samad asjad mis esimeseski proovis ja kingad (kui tellitud on ka püksid).
võib juhtuda, et rätsep otsustab teha vaheproovi, kus kontrollitakse üle esimese proovi parandused ja vahel täpsustatakse ka II proovis määratavaid elemente.

II proov - kaasa samad asjad mis esimeseski proovis ja kingad (kui tellitud on ka püksid).
Siin meenutab ülikond juba suures osas seda mis telliti.

Pükstega läheb lihtsalt, enamasti püksi pikkus paika ja kontroll eelnevale tööle üle.
Pintsakul  kontrollitakse eelmise korra paranduste õigsus, vajadusel leitakse lahendus figuurist tulenevatele kalletele, asetatakse oma kohale ülemise krae aluskrae ja täpsustatakse kogu revääri joon. Määratakse õla pikkus, käeaugu suurus ja varruka pikkus
Mõningatel põhjustel võib rätsep tuua püksid esimest korda alles teise proovi ehk siis lükkub kirjeldatud tegevus III proovi.

Peale kliendi lahkumist... Töödeldakse pintsaku käeaugu kaar, tehakse valmis ülemine krae osa, vormistatakse pikkus(kui seda ei saanud teha peale esimest proovi). Tegeletakse varrukatega ja nende asetusega.

III proov - ei pääse siingi päevasärgist ja lipsust.
Pükse enamasti ei proovita, kolmandat proovi nimetatakse sageli ka varruka prooviks.
Enamus ajast pühendutaksegi varrukatele ja muu kontrollitakse jooksvalt.

Nüüd õmmeldakse lõplikult otsa varrukad ja lõpetatakse ka muud tööd, tehakse vajalikud kinnitused ning kvaliteedi kontrolli nii seest kui väljast. Peale valmimist on hea kui pintsak taheneb vähemalt ööpäeva mannekeenil.

Pärast kõike seda saab klient oma uue ülikonna kätte. Ülikonna puhul, me ei anna seda ka üle tavapärases paberkotis vaid anname koos hooldusjuhise, hoiukoti ja õige suurusega riidepuuga.
Õige suurusega riidepuuga? Oleme viimasel ajal täheldanud, et sageli hoitakse esemeid liiga lühikestel riidepuudel, mistõttu on need sageli pressinud õlgadesse tugevad muhud ja selle läbi on toode kahjustada saanud...

Meeste pintsaku valmimisest on teinud päris informatiivsed videod Iirimaa rätsep Rory Duffy,  kus nimetab ta küll valmistavat toodet mantliks, kuid meil kutsutakse seda siiski pintsakuks - mitte küll klassikaline ülikonna juurde kuuluv, kuid tehnoloogiliselt sarnane. Videode vaatamiseks tasub aega varuda, üsna pikk ja põhjalik tutvustus, kajuks küll mitte lõpliku valmimiseni.

Masstööstuses valmivate pintsakute saamisloost saab aimu Discovery vahendusel.
Sellest videost leiab viiteid, miks alati on ülikonnad sarnase vormiga ja erilise figuuriga inimesel on raske leida hästi istuvat masstööstuse ülikonda või võib tekkida nihkeid...

Kommentaarid

Postita kommentaar