DRESS CODE: Ülikond, smoking või frakk?!

Elementaarsete viisakusreeglite ehk käitumisetiketi tundmine heaks lihtsustajaks maailmas suhete sõlmimisel ja arendamisel, rõivastuse etikett on üks osa sellest. 

Rõivastuse etiketist:
Rõivastuse etikett on sobiva rõivastuse valik vastavalt üritusele, see on aegade jooksul väljakujunenud ja kohanev ajas. 
Selle jälgimist peetakse hea kasvatuse, kombekuse, harituse, inteligentsuse üheks väljendusvormiks. On asju, mis sobib ja mida lihtsalt ei tehta. 
Etiketi järgimine või mitte järgimine on austuse näitamine või mittenäitamine ürituse korraldaja suhtes, tundes etiketti, siis sellega saab ka anda edasi avalikkusele sõnumeid meie arvamusest üritusse või korraldajasse. Ilmselt on paljud kuulnud ämmadest, kes lähevad oma poja pulma üleni valges - see on enamasti protest uue daami vastu poja elus, pulma tavana on valget lubatud kasutada ainult pruutpaaril kui nad pole seda teisiti ette näinud. Eraldi pulmadest.

Erinevates riikides ja piirkondades võivad kombed olla erinevad, soovitame tutvuda vastava maa või võõrustaja kommetega kui tekib vajadus osa võtta mõnest kohalikust üritusest k.a. nt lihtsamad üritused kuhu ei saadeta välja korrektseid kutseid. Eeltöö annab Teile võimaluse üritusel ennast mugavalt tunda, mitte võõrelemendina...

Kogu nn dresskood on koostatud ajalooliselt härra järgi, kui daam oli saatjaks - ilmselt see kirjutatakse peagi sobivamasse formaati, seni loeme seda "kaine mõistusega" ja kohandame seda oma ellu nagu vajame.
Heaks tooniks peetakse alati paari tervikliku välimust ehk rõivastuse harmoneerumist, seda käsitlen päris lõpus.

Vastuvõtud jagunevad omakorda:
diplomaatiline - riikide eriesindajate kohtumine
ametlik – tööalane kokkusaamine
mitteametlik – meelelahutuslik, energia-ja töövõime taastamine
kombineeritult
 – tööalane kokkusaamine koos vaba aja veetmisega

Hommikune 7:00 -12:00 hommikukohv, hommikusöök, hommikueine
Päevane 12:00 -18:00 kokteil, pokaal šampanjat, pokaal veini
Õhtune 19:00 - vastuvõtt, vastuvõtt tantsuga, ball
Suvine – Aprilli keskpaigast kuni tööpühani (3. september või 23. november)
Talvine – Tööpühast (3. september või 23. november) kuni aprilli keskpaigani


Päevaülikond sobib kanda kõikjal enne kella 18 k.a. igapäevastel toimetustel
Sobib ka päevastele üritustele, kui kutsel ei ole märgitud teisiti.

Pintsak ja püksid võivad olla erinevat värvi, pidulikumal puhul soovitav kasutada ühtlasemaid toone/mustreid.
Vest - sobivas toonis ülikonnaga / ei pea olema
Särk - sobivas toonis, eelistatud klassikaline tegumood
Lips - võib vabalt kvalida: pikk lips, kikilips või kravatt (ikka seotav), õigesti seotud pikklips lõppeb täpselt vööpandla keskel. 
Kingad - klassikalided / tagasihoidlikud ja tumedad. Moevoolud lubavad ka kanda muus toonis.

Nõuanded:
Päris paksutallalist tänavakinga tasuks vältida. ***
Osades piirkondade peetakse oluliseks, et pintsaku tasku ei ole härrasmehel kunagi tühi, kui ei soovi midagi toretsevat siis on sobilik tagasihoidlikus sobivas toonis taskurätik, mis ime vähe on paista.
Eeldusel, et paari riietus moodustab terviku võib üsna julgelt kombineerida, sest reeglid on selles teemas väga paindlikud ja järjest suuremad vabadused aktsepteeritavad.

NÕUANDEID DAAMILE (enne kella 18:00):
Daami üldilme võiks olla asjalik – kleit, kostüüm vms.
Ei sobi avar dekoltee, paljastatud õlad, kindad, hinnalised ja silmatorkavad ehted.
___________________________
*** Ülikonna juurde kuuluvad kingad jagunevad, peamiselt:
- paksutallaline tänavaking nn poriking, võib sageli olla sarnane ülikonna kingale, kuid eristub oma paksu kummitalla poolest 
- ülikonnaking võib olla kummi või nahktallaga
- mokasiinid liigituvad enamasti vabaaja või suvise ülikonna mitte väga ametliku jalanõuna


Tume ülikond (dark suit)
Kandmisvõimalused erakordselt mitmekülgsed:
- pidulik vastuvõtt nii enne, kui ka pärast kella 18.
- lõunasöök, teatrietendus, ball jms
- kutsel märge: tume ülikond, veston sombre, dark suit

Must, tumehall, tumesinine, ka peene mikrostruktuuri, tagasihoidliku triibu- või ruudumustriga. 
Pidulik tume ülikond on kvaliteetsest, hinnalisest materjalist. 

Juurde kuuluvad detailid:
Vest - ülikonna ja/või daami rõivastusega harmoneeruv. Väga elegantne on ülikonnaga samast või sarnasest kangast vest. Vest võib ka puududa. 
Särk - Traditsiooniliselt valge, elevandiluu värvi või pastelset tooni. Päevasel sündmusel on lubatud ka värviline või must särk.
Lips - Eelistatult pikk lips, mis valitud kooskõlas pintsaku, särgi ja vestiga, unustamata sealjuures arvestada ka daami tualetti. 
Kingad - mustad, tagasihoidlikud, nahktallaga kingad.
Rinnarätik - särgi tooni (enamasti valge) taskurätt rinnataskus sobib väga piduliku sündmuse puhul, näiteks, kui tume ülikond asendab frakki. Enamasti seda ei lisata, kuid osad härrad peavad elegantseks ja härrasmehelikuks, kui rinnatasku pole tühi - vastavalt üritusele, olgu seal taskurätik või lilleõis.

Soovitused:
Pidulikul sündmusel tuleks hoiduda suuremustrilisest lipsust. Ei peeta elegantseks ükskõik kui ilusa välimusega polüesterlipsu või eelseotud lipsu, neid peetakse sageli nn kiirlipsudeks kelnerite vm teenistusrõivaesemeks.
Õigesti seotud lips lõpeb alati pükste vööpandla keskel, stiilsel mehel ei tohi see olla ei pikem ega lühem! Kaunistusnööbi (ehisnööbi) ja katteliistuga piduliku särgi puhul võib lips puududa.
Lips vesti puhul, tuleks sättida nii et see vesti alt välja ei paistaks.
Vesti kandmisel asendatakse pandlaga vöö traksidega, et pannal vesti alt ei punnitaks. Vesti pikkus peaks varjama püksivöö osa, et tegevusel pluus ei hakkaks välkuma või välja käima.
Tumeda ülikonna juurde võib kanda aumärke.

... SIIS DAAM võib kanda olenevalt sündmuse pidulikkusest ja ajast lähtudes: lühikest õhtukleiti, pikka õhtukleiti või kostüümi (ka pükskostüümi). Päevasel ajal ei tohiks sügava dekoltee ega paljaste õlgadega üle pakkuda.
Daami tualett võiks värvilt harmoneeruda saatja lipsu, särgi või ka ülikonna tooniga. Oluline on paari terviklik välimus.
Kott näitab kõige selgemalt ürituse pidulikkust. Sobib väiksem elegantne ridikül, mis võib olla efektseks aktsendiks, kui kantakse tagasihoidlikke ehteid VÕI VASTUPIDISELT kui rõivastus on minimalistlik ja domineerivad juveelid, siis kotike märkamatum.
Töine ja asjalik või argine kott ei sobi ka tagasihoidlikumale vastuvõtule. 
Ehted valitakse vastavalt sündmuse iseloomule. 
Silmatorkavad ehted kuuluvad hilisõhtu ehk siis peale kella 18 algava tseremoonia juurde. 


Smoking (Black tie)
Mitmesugused pidulikud sündmused algusega pärast kella 18.
Esietendused, õhtusöögid, kokteilipeod jms.
Kutsel märge:    smoking, cravate noire, tuxedo, dinner jacket, black tie 

Smokingu pintsak - siidlameest reväär- või sallkraega ühe- või kaherealine pintsak, nööbid kaetud samuti atlassiidiga, pükstel siidlampassid
VÄRV: võib olla nii must, tumehall, tumesinine, tumeroheline kui ka valge ehk troopikasmoking.

Smokingul on ka muid sitliseerituid lahendusi, mis sobivad hästi punasevaiba- või muudele edevamatele üritustele, näiteks on kasutatud revääri /sallkrae puhul: sametit, literdatud vm edevat kangast VÕI põhimaterjalina kasutatud luksuslikke ja ka mustrilisi või ka üllatuslike materjale. Enamasti peaks materjali väärtus olema hinnalisem, kui te igapäevaselt endale lubada saate.

Vest või drapeeritud vöö e. cummerbund - must või kikilipsuga sama tooni, sobib ka mustriline, sel juhul lips ja vöö samast kangast. Soovitav valida kooskõlas daami tualetiga, võib olla valmistatud luksuslikust kleidikangast.
Lips - kikilips: must või vesti (vöö) värvi. NB! Lips olgu ehtne, mitte eelsõlmitud!
Särk -  valge, soovitavalt püstkrae ja katteliistuga. Ehisnööpidega kinnise või katteliistuga, tihti ka plisseeritud või kaunistatud rinnaesisega. Topeltmansetid ja mansetinööbid. 
Kingad - soovitavalt mustad lakk-kingad. 
Taskurätik - rinnataskus võib kanda valget või lipsu värvi taskurätti, mis tohib taskust paista maksimum ca 1 cm ulatuses. 

Ilma mantlita õhturiietuses tänaval ei jalutata. Õhtumantel on lihtne, mustast materjalist, üherealine, revääridega. Selle juurde sobib ainult lihtne valge siidisall, tuntakse ka ooperisallina. Smokingülikonna puhul kantakse musta kaabut, kindad on härrasmehelikult klassikaliselt soliidsed.

Smokingu juurde ei ole sobiv kanda aumärke. Seepärast ei sobi smoking ka tähtsale vastuvõtule (nt. Presidendi vastuvõtule minekuks).

Soovitused:
Särgi kraetiivad tuleb sättida täpselt kikilipsu taha. Kui lipsu ja krae korrektses asendis hoidmine valmistab raskusi, on otstarbekas eelistada pisut laiemat kikilipsu. Enamasti aga seostatakse kitsama lipsuga elegantsi ja elitaarsust, sest taolise lipsu veatu kandmine nõuab teatavat kogemust.

Traksid on vajalikud pükste õiges kohas hoidmisel.
Smokingit võib asendada "spencer" (puusajooneni ulatuv lühike pidulik pintsak), mida täiendavad samad lisandid. Erandiks see, et pintsak ja püksid võivad olla erinevat värvi. Spencer on enamasti ka teenindajate rõivaks pidulikel vastuvõttudel.
Stiliseeritud smoking peaks olema hinnalisest materjalidest, sest odavad materjalid võivad jätta nn odava mulje - stiliseeritud smokinkg on eriti kulukas ja kui eelrarve ei kannata niivõrd luksusliku lahendust, siis soovitus on eelistada klassikat.

Smokingut võib kasutada riietuse koodi "tume ülikond" puhul, v.a. aumärkide kandmise juhtumil. 

... SIIS DAAM kannab pikka või lühikest (soovitavalt põlve mitte paljastada) õhtukleiti, lubatud paljastatud õlad ja avar dekoltee.
Tohib kanda ka kostüümi, kui see on valmistatud luksuslikust / hinnalisest materjalist.
Ridikül on väike, kingade ning kleidi koloriidi ja materjaliga harmoneeruv.
Efektsed, hiilgavad ja hinnalised ehted on omal kohal. See on koht kus on lubatud veidi rohkem toretseda, kui fraki puhul.



Frakk (White tie)

Eriti pidulik vastuvõtt või tähtsündmus, ka akadeemiline tseremoonia on sobiv koht fraki kandmiseks.
Kutsel märge:  frakk, frac, evening dress, white tie

Siidlameest revääri- või sallkraega sabakuub, nööbid kaetud atlassiidiga, sarnaselt kraega. Pükstel siidlampassid. Klassikaline värvitoon on must, enamasti muid toone ei kasutata.

Vest – Lubatud  ainult valge (akadeemilisel või vabamüürlaste tseremoonial must). Vesti ei sobi asendada drapeeritud vööga, see kuulub smokingu juurde.
Särk – Valge, spetsiaalne piduliku püstkrae, tärgeldatud rinnaesisel 2 - 3 nööpauku spetsiaalsete ehisnööpide tarbeks, tavasärgi laadsed kätised ja luksuslikud ehis- ja mansetinööbid (ühest komplektist).
Lips – Valge kikilips, reeglina peenest puuvillapikeest. NB! Lips olgu ehtne, mitte eelsõlmitud!
Sokid – Luksuslikud, mustad, pikad ja siidjast materjalist. 
Kingad – Mustad nahktallaga lakknahast-kingad. 

Soovi korral võib lisaaksessuaaridena kasutada:
Must torukübar ehk silinder - ainuke aksessuaar meeste garderoobis mille nimetus on kübar, muidu kannab mees kaabut ja kübar on naiste peakatte nimetus.
Uur ehk taskukell
Valged nahkkindad - enamasti kitsenahast
Valge õis revääril
Jalutuskepp

Ilma mantlita õhturiietuses tänaval ei jalutata. 
Õhtumantel on lihtne, mustast materjalist, üherealine, revääridega. Selle juurde sobib ainult lihtne valge siidisall, tuntakse ka ooperisalli nime all. Kui õhtumantlit kantakse frakiga, siis peakatteks silinder, talvel madalakarvaline karusnahkne müts, käes valged kindad.
Frakki tohib vajaduse / soovi korral asendada tumeda ülikonnaga (kindlasti must).

Soovitused:
Fraki juurde kuulub valge siidtaskurätt rinnataskus.

Püksid istuvad paremini, kui neid kanda traksidega (peavad olema parajad). Traksid on vajalikud pükste õiges kohas hoidmisel, vöö selleks ei ole sobilik.
Kui kutsekaardil on asjakohane märge, sobib fraki juurde suurepäraselt kanda aumärke - sel juhul rinnarätti ei lisata.
Frakiga ei kanta käekella, kui siis vaid spetsiaalset taskukella ehk uuri. 

NÕUANDEID DAAMILE:
Daam kannab pikka õhtukleiti, tegumood on igaühe fantaasia piirides, kuid fantaasia peaks jääma ka kõige rangema kõrvalseisja suhtes sündsuspiiridesse. Elegantseks loetakse kõikvõimalikku, eelistatult kordumatut käsitsi tehtud dekoori, hoogsaid seljapaljastusi, kütkestavalt pikki lõhikuid jms.
Kleit peab olema täispikk ja soovitavalt õlad kinni.
Käekell ei sobi ka daami galakleidi juurde.
Paljastatud õla või varrukateta kleidi juurde kindlasti pikad kindad või elegantne õlasall. Kinnaste puhul  tuleb ehete lisamisel kätele olla äärmiselt ettevaatlik.
Ridikül on imeväike, enamasti spetsiaalselt valmistatud tualeti juurde või kleidi kangast või sobiv jalanõudega.
Traditsiooniliselt kuulus galakleidi juurde ka ülespandud soeng. Ehkki täna on need reeglid pea olematuks taandunud, on see siiski kindlaim moodus elegantselt ja väärikalt mõjuda.
Kantakse ainult hinnalisi (ehtsaid!) ehteid.
Kindlasti peaks jälgima vanust, et mida noorem daam, siis seda lihtsamad lahendused ja vastavad materjalid.




pulma sabakuub
Fotol: pulmadeks näide,
ei sobi ametlikule üritusele


Sabakuub (Jaquette ehk Shakett)
Sabakuub on rõivas, mida mehed kannavad kõige sagedamini pulmades, kuid on eriti isikupärane valik muudel oluliste päevaste ürituste puhul.
Sarnaselt õukonnariietuse, vormikuue ja smokingiga kantakse sabakuube reegliga kõige prestiižsematel või olulisematel tähtsündmustel. 
Inglismaal või USA-s võib seda kohata kiriklikel jumalateenistustel, hobuste võiduajamistel, härrasmeeste klubides või diplomaatilistel saabumiste vastuvõttudel päevasel ajal.

Vaatamata inglise keelsele nimetusele “morning dress” võib seda kanda kõigil üritustel, mis leiavad aset enne kella 17 ja mahuvad päevasesse aega.
Sabakuue kandmist pärast kella 18 toimuvatel üritustel ei loeta heaks tooniks. 


Kutsel märge:  sabakuub, jackett, Jaquette cutaway, cut
Fotol: pulmadeks näide, ei sobi ametlikule üritusele

Sabakuub - klassikaliselt must või tumehall, põlvini ulatuva sujuvasabaga.
Püskid - väga ametlik/diplomaatiline vastuvõtt: hallitriibulisi (laiema triibu vahega) pükse. 
Vest - kuuega samast materjalist vest või pükstega samastoonis ühevärviline või daamiga harmoneeruv. Vähem ametlikel üritustel – näiteks pulmades – võib kanda heledamat sabakuube koos erinevas toonis heledama vesti ja hallitriibuliste või samas toonis pükstega. Peigmeeste puhul on võimalused laiemad.
Särk - sabakuue all on nõutav jäiga kraega valge särk; harilikult on sel tavaline alla pööratav krae ning koos sellega kantakse pikka standardset kaelasidet. Kõige pidulikumad särgid on valget värvi; teistes värvitoonides või triibulise särgi puhul on nõutavad valge krae ja särgimansetid.
Lips - Varem loeti sabakuue korral kohustuslikuks halli või (matustel) musta kaelasidet. 
Tänapäeval on lubatud kõik värvid.
Paljud peigmehed eelistavad lipsule ka tänapäeval kaelasidet ehk kravatti.
Kingad - sobivad traditsioonilised lihtsad mustad kingad (nt. Oxfordi tüüpi), mis ei tohi olla lakknahast – lakknahast kingad on reserveeritud kõige pidulikumate sündmuste puhuks nt pulmad.
Visiitülikonna juurde kuuluvad mustad nahkkingad ning valged või hallid ilma voodrita nahkkindad.
Kantakse musta, tumesinise või tumehalli mantliga. Juurde sobib valge sall.

Sabakuub on Inglismaa pärand ja sellest saab lugeda rohkem Wikipediast

NÕUANDEID DAAMILE:
Daami üldilme võiks olla asjalik – kleit, kostüüm vms.
Ei sobi avar dekoltee, paljastatud õlad ja põlved, kindad, hinnalised ja silmatorkavad ehted.

Kui sündmus on pidulikum SIIS DAAM võib kanda olenevalt sündmuse pidulikkusest lühikest õhtukleiti, pikka õhtukleiti või kostüümi (ka pükskostüümi). 
Daami tualett võiks värvilt harmoneeruda saatja lipsu, särgi või ka ülikonna tooniga. Oluline on paari terviklik välimus.
Kott näitab kõige selgemalt ürituse pidulikkust. Sobib väiksem elegantne ridikül, mis võib olla efektseks aktsendiks, kui kantakse tagasihoidlikke ehteid VÕI VASTUPIDISELT märkamatuks lisandiks, kui domineerivad juveelid.
Töine ja asjalik kott ei sobi ka tagasihoidlikumale vastuvõtule. 
Ehted valitakse vastavalt sündmuse iseloomule. 
Silmatorkavad ehted kuuluvad hilisõhtu ehk siis peale kella 18 algava tseremoonia juurde ehk siis mitte sabakuue üritusele.


Gala
Gala üritus lubab olla mängulisem ja fantaasiarikkam rõivastuse valikul.
Meestel on lubatud toretseda, mis tahes ülikonnas, stiilis või kasvõi eredas värvis - see on koht toretsemiseks.

... SIIS DAAMIL on samuti lubatud lasta fantaasia valla. Lubatud on avatumad lõiked, paljastavamad ja põnevamad kangad, kõik värvid ning lõiked.
Teisi austades, on siiski mõistlik mõelda oma rõivastus läbi, et see ei hakkaks häirima teisi - nt laiust või kõrgust vajav lisand võiks olla vajadusel eemaldatav nt. etenduse ajaks, kus see võiks ümberkaudseid häirida. 
Loomulikult võiks olla paar kooskõlas üksteisega.


Šikk ja seksikas
See on vihje tantsu- või ööklubi üritusele. Soovitaksin siin kohal täpsustada, mida eeldatakse. Kuid klassikaliselt võib lähtuda ööklubi rõivastusele - alates t-särgist ja siidipluusist kuni edeva smokini. Teie valik näitab kuidas mõistate seda väljendit.

... DAAMIL sama lugu - enamasti eeldatakse tantsu- ja kokteilikleite. 
Ikka võiks olla paar väikeses kooskõlas üksteisega.


"Paar kooskõlas üksteisega"
Mis see siis on - igal pool märgitud, kuid kuidas seda mõista.
Peamine märksõna on TASAKAAL või SOLIINE KOOSKÕLA
See ei tähenda tõesti seda, et kui naine on lillas kleidis, siis mees peaks lillaülikonna panema - piisab ka imeväikesest detailist, mis tekitab kooskõla.

Millega tekitada kooskõla:
lips ja taskurätik - kõige levinum valik ja ka daami kleidiga samastoonis triip lipsul ja taskurätikul piisab
daami ridikül - võib olla sarnast tooni või materjalist mehe rõivastusest
daami ehted - samas toonis härra lipsu ja taskurätikuga
härra vest - daami tualetti kajastav
Kasutage fantaasiat 😏

Eriti peenetundeliseks kooskõla leidmiseks peetakse, pisidetailide sobitust üksteisega, mida esmapilgul isegi ei märka et need on sarnased.
Liiga suures mahus ühtusustust ei peeta ka heaks tooniks.


Loodetavasti on sellest abi paljudele, kes igapäevaselt ei puutu kokku etiketiga või siis ka neile, kes on unustanud või avastavad alles rõivastuse maailma.
Vajadusel aitame nõu ja jõuga 😊

Kommentaarid