Kuidas valida ülikonda?

Ülikonna valimine võib muutuda päris peadmurdvaks küsimuseks. Esimene mõte on, et lähen valin ühe meelepärase, kuid siis sageli selguvad asjaolud, mis võivad segadusse ajada. Tihti selgub aga vale otsus hiljem kandmisel.
Ülikonna puhul käib kaasas etikett ehk hea kandmistava ja samas mõjutab seda mingil määral moesuund. Kui Teid nõustab hea teenindaja, siis on kõik hästi aga kuidas tunda ära hea teenindaja või hea müüja?!
Anname mõned vihjed ülikonna valimiseks. Tõsi - vahel tuleb loobuda mõnest soovist ja tahtmisest, kui seda nõuab eelarve, kuid see jääb iga ühe enda otsustada. 
Nagu muu rõivastuse puhulgi on ülikonna valimisel mõistlik lähtuda mitmetest küsimustest...

Kuhu ja milleks?
Millisel üritusel tuleb seda kanda ja mis on selle ürituse puhul etiketi nõuded. Sellest on meil juttu teemas: Ülikond, smoking või frakk 

Ühe kordseks kandmiseks või pikemalt?
Kui ülikond on harva kandmiseks, siis võib valida visuaalselt ja meeltmööda ülikonna. Igapäevaseks või sagedaseks kandmiseks peaks arvestama materjali vastupidavusega, mugavusega ja ka materjali koostisega, et kandmine oleks mugavam.

Millised tingimused on kandmisel? Nõuded on materjalile?
Pikema ajalise kandmise puhul oleks hea arvestada reegliga, et ihust alates on vahelduvalt looduslik, kunst vahelduvalt. 

Näiteks: 
- alussärk puuvill, pluus võib olla ka kustmaterjalist, pintsaku vooder (särgi kunstmaterjali puhul 50 - 100% viskoos, pintsaku pealismaterjal võib olla ka kunst
- alussärki ei kanna, pluus puuvill, pintsaku vooder võib olla polüester, pintsaku pealismaterjal 60 - 100% looduslik

Kunstmaterjalid ei ole halvad, kui neid on õigesti kasutatud, head kooslused on: 
- Pealismaterjal 80 - 90 kunstmaterjal, siis võiks olla vooder suurema % looduslikust materjalist.
- Pealismaterjal on suures osas looduslik, siis võib olla vooder vabalt valitud.
- Elastaan või spantex lisab materjalile venivust ja see muudab praegu populaarsed kitsad viigipüksid kandmisel mugavamaks. Hea sisaldus on maksimaalselt 10%. 
Vahel kasutatakse mõndades kangastes lühikese kiuga elastani, millest tingituna võivad tekkida kangale kummi karvakesed või kangas võib liigse venimise kohtades lainetama hakata, enamasti ülikonna kangastes seda tüüpi elastaani ei kasutata, kuid odavamates puuvillastes kangastes võib seda esineda. 
Alati ei pruugi venival kangal olla elastaani sisaldust, vahel võib venivus olla tingitud kanga kudumisest.

Materjalidest
Looduslikud materjalid: vill (wool, virgin wool jne.), puuvill (cotton), lina (linen), siid (silk)
Kunstmaterjal, loodusliku päritolu: atsetaat (atcetate), modaal (modal), viskoos (viscose, rayon)
Kunstmaterjal, sünteesitud: akrüül (acryl, acrylic), elastaan (elastane, spantex), polüamiid (polyamide), polüester (polyester), triatsetaat (triatcetate) 
Materjalide päritolust meie kodulehel.

Millised on kandja individuaalsed eripärad nt. rohmakus, kerge higistamine vm.?
Kergetel higistajatel või aktiivsetel inimestel tasuks vältida 100% polüester materjale. Kuni 30% polüestri sisaldust loodusliku materjaliga teeb voodri tugevamaks, kuid ei põhjusta veel arutut higistamist.
Kallimatel kaubamärkidel kasutatakse sageli ka väärtusliku pealismaterjali puhul siidist voodreid - see aga tähendab, et kandja ei tohi olla suur higistaja või on tal piisavaskohuses ülikondi, et siidivoodriga ülikond saaks lühiajalist kandmist ja üsna ruttu puhastuses käia, et higi ei rikuks siidi vastupidavust.

Küsimusi võib esitada lõputult.

Stiilne mees oskab ülikonda kanda ja laitmatult istuv ülikond ning oskus muid detaile kokku sobitada on kui mehe visiitkaart.


Kuidas pintsakut valida:
Meeste pintsaku kliendile kavandades peab kindlasti jälgima kliendi keha. Naine soovib tavaliselt, et talje oleks peenike ja tekib nn liivakella siluett. Mees soovib, et õlad oleksid laiad ja  tekiks nn tagurpidi kolmnurga kujuline siluett.
 
 Tihe vertikaaltriip teeb visuaalselt iga keha pikemaks ja peenemaks, laiad triibud see vastu võivad eesmärgile vastu töötada.

Hästi istuv kaherealine pintsak teeb keha visuaalselt väiksemaks, kuid ei ole alati moes.






Pintsaku pikkusega saab visuaalselt muuta mehe kehaosa ja jalgade pikkust: pikk pintsak teeb mehe jalad lühemaks; liiga lühike pintsak teeb kehaosa lühikeseks, jalad pikaks. Pintsaku pikkus on seoses mehe pikkusega:  õigeks pikkuseks loetakse mõõtu pintsaku kraest maani jagatud pooleks. 




Pintsaku varruka serv lõppeb ca 3-5 cm enne pöidla 2 lüli (ülemist) ja pluusi varruka mansett paistab kenasti 1,0 - 2 cm.
Vahemaa on moekohane ja ajas ning soovides muutuv.
Vasakpoolne joonis õige





Pintsaku hõlmad peavad lahti olles jooksma paralleelselt ja ei oleks üksteisest väga kaugel

Nööpige pintsaku nööbid kinni, jättes alumise nööbi lahti

Jälgige, et ei oleks rahulikult seistes kuskil liigseid volte, mis võivad jutustada sellest, et selg on teile suur või kitsas, varrukas on kas valesti otsas või ei sobi teie figuurile jne. (poodi tasub keegi kaasa võtta, kes saaks teile silmadeks olla seljaosalt ja küljelt, sest nii kui te ennast pöörate, siis pöördub teie keha ja tekivad voldid)




Juhul kui nööbi sulgemisel tekib kangale „X“ kujutis, on pintsak kitsas. Vasakpoolsel joonisel on pintsak kitsas.
Vahel on see aga moekohane, aeg ajalt tulevad moodi liiga kitsad pintsakud, kuid selles osas tasub veidi piiri pidada, et mitte väga naeruväärne välja näha - kindlasti see nõuab ka muu osa kooskõla. Siin oleneb kes on kandja ja mida tahetakse saavutada jne.



Pintsakut proovige alati koos pluusiga (kindlasti paras nr) ja jälgige, et reväärkrae jookseks liibuvalt mööda särgikraed sujuvalt rinnale, et kuskilt ei tõuseks murdejoon püsti

Siin võib mõjutada ka näiteks filmitööstus viimaste aastate linalugudes on esinenud eemale hoidva rävääriga pintsakuid. Selle tõttu on ka mood sellest tiba mõjutatudd olnud, kuid see on üsna lühike moesuund ja juba paregu peetakse uuesti lugu hästi istuvast reväärist. 

Pintsaku krae istub seljalt õigesti kui see on särgi krae vastas ja krae alla seljale ei teki volti.
Joonisel levinud vead:
Vasakpoolne – krae hoiab liialt eemale särgikraest.
Parempoolne – krae alla tekib seljale volt







Krae nurkade abil on võimalik visuaalselt kitsendada laia nägu ja balansseerida kitsast nägu






Kitsas ja lühike krae pintsakul ja särgil teeb suure pea visuaalselt veel suuremaks









Kikilips peaks lõppema mehe silmade väliskülgedel. Alloleval joonisel on vasakpoolne joonis õige - parempoolsel, aga on kikilips suur.









Pükstel peaks jälgima:
-  Pükste viigid jooksevad otse nii eest kui tagant, kui viigid mängivad kuidagi, siis tasuks võtta rätsepa konsultatsioon
-  Klassikaliste viigipükste õiget pikkust saab määrata kingadega: eest peaks moodustuma kinganinast ca 5 cm volt (olenevalt tegumoest) tagant peaks jääma serv kannajoonest ca 0,5 - 1,0 cm allapoole. Soovitame soojalt alläärel nn poripaela (kannapaela), et püksid kestaksid kauem ja hoiaks kaunimalt.
-  Liibuvad (slim) viigipüksid on tiba lühemad



POISID! 
Ülikonna kandmisel on ka reeglid mida on mõistlik järgida, et Teid ei peetaks harimatuks või kohatult käituvaks…

Juhul kui tundub, et ei leidu komplektis parajat ülikonda:
..., siis valige seda pigem pintsaku järgi, et see istuks keha osalt (jälgige just ülemise osa sobivust), 
varrukaid saab alati lühendada jne. ja pükse saab kitsamaks teha, mis tuleb Teile alati soodsam kui hakata mujalt korrigeerima... Juhul, kui varrukal nööpaugud on sisselõigatud (nööbid on avatavad), siis on see kulukam.
Loomulikult saab ka varrukaid liigutada, kuid see on juba kulukam.

Kui Te siiski kahtlete - leppige kauplusega kokku, et võtate konsultatsiooni rätsepalt ja juhul, kui otsustate siiski sellest loobuda, siis jääks Teile võimalus see kauplusesse tagastada.
Kui Teil on juba ülikond, aga ei istu hästi, siis võtke see koos päevasärgi ja kingadega kaasa ja võtke rätsepalt konsultatsioon võimaluste kohta.


TEGUMOE VALIKUST JA VEIDI KANDMISEST

Lõpupeole
Viimastel perioodidel kasutatakse põhi- ja keskkooli lõpetamisel nn. päevaülikonda, kus on lubatud veidi rohkem kui tumeda ülikonna puhul... Loomulikult oleks suurepärane, kui lepitakse kaaslastega kokku täpne „dresscode“, kuid see pole alati lõpetaja jaoks peamine.

Pulma
Kui kutsel pole märgitud, siis lähtuge etiketist. Enne kella 18 üritused päevaülikond või tumeülikond, peale kella 18 üritusel  




Lühematele meestele 3 nööbiga pintsakuga ülikond
See on väga hea valik meestele, kes on keskmist või lühemat kasvu - suurem nööpide arv (ja ka kõrgem ülemise nööbi kinnitus) teevad Teid visuaalselt pikemaks. Samuti on väga sobilik kanda sellise ülikonna all vesti.
Algselt pärit 60.aastatest, kuid on leidnud ikka tee tagasi. Samas tuleb olla nendega ettevaatlik, kuna kolmenööbilised lähevad aegajalt moest…

Stiilne mees oskab ülikonda kanda ja ei jäta tähelepanuta ühtegi detaili.
Kantakse kinni AINULT ülemisi nööpe ja alumine jääb lahti, kuid tuleks tähelepanelik olla pintsakute suhtes, mille alumine nööp asetseb tavalisest kõrgemal… Kui Te tunnete ennast väga enesekindlalt, siis kinnitage vaid keskmise nööp, et näha välja elegantne. Kandmisel ärge pange kinni alumist nööpi – see võib rikkuda tootja poolt tehtud pingutused, et Teie ülikonnapintsak näeks välja veatu! Samuti jätavad kõik kolm kinnist nööpi Teist mulje, nagu oleksite pinges. Ülikonnapintsakut valides tuleb kindlasti pöörata tähelepanu asjaolule, et riie ei oleks nööpaukude kohalt pinges. 


3 nööbiline on hea alternatiiv kandmiseks kontoris kahenööbilise ülikonna asemel – eriti kui Teie töö nõuab liikumist ka väljaspool kontorit.

Igale kehatüübile 2 nööbiga pintsakuga ülikond või lühikese kehaga mehele
Klassikaline ülikond, mis sobib igale kehatüübile ja ei lähe moest. Kui Teil on lühike keha, siis on kahenööbiline just Teile.
Laitmatult istuv kahenööbiline ülikond on ajatu ning ei vaja mingeid aksessuaare. Kui Teil üldjuhul kannate ülikonda väga harva, on eatu kahenööbiline just Teile.

Kandes peal sobivat jakki, kinnitage sellel vaid ülemine nööp. Moodsatel kahenööbilistel asetsevad nööbid veidi kõrgemal, et luua erinevust tavalisest klassikalisest kahenööbilisest, seetõttu tuleks nende mudelite puhul pöörata tähelepanu, kas nad istuvad Teie seljas mugavalt.
Sobib praktiliselt igale poole tänu oma klassikalisele lõikele – vastuvõtt, töö, pulm jne jne. Loomulikult jälgige kutsete märkeid.


Kõhnadele 1 nööbiga pintsakuga ülikond. 
Kõhna kehaehitusega mehed, kes tahavad stiilse välja näha, peaksid omale kindlasti muretsema ühenööbilise ülikonna. Ühenööbilist ei tasu “üle ekspluateerida” – kui Teil on ka kahe- või kolmenööbilisi, siis kandke oma ühenööbilist tunduvalt harvemini.
Kui veeretate peas mõtet endal üks selline muretseda, pidage meeles – see ei ole sobilik mistahes üritusteks ning pidevaks kandmiseks!

Stiilne mees hoiab seistes nööbi alati suletuna. Hoidumaks ülikonnapintsaku vormist välja minekut, tehke istudes aga nööp kindlasti lahti.

Stiilsele üritusele väga sobilik, teatrisse või viite välja kauni daami või kui lihtsalt tahate tunda sama tunnet, mida tekitab smokingu kandmine - siis riietuge üherealisse !

Kui te ei ole harjunud kandma ülikonda, on selle valimine kindlasti hirmutav kogemus. On nii palju nüansse, mille kallal mõelda – alates kasvõi nööpide arvust pintsakul. Loodame, et oleme vähemalt lahendanud ühe nendest ning saanud Teile abiks olla!

KIIRREEGLID PINTSAKU (ka mantel) KANDMISEKS

1)      alumine nööp lahti (v.a. ühenööbiline pintsak) või mantlil jäävad lahti need nööbid, mis jäävad vööst allapoole
2)      istudes kindlasti kõik nööbid lahti
3)      pükste taskusse kätt pannes nööbid lahti ja hõlm taha
4)   pika sõidu puhul võiks nii pintsaku kui matli panna riidepuule rippuma, et see ikka kena oleks kohale jõudes 
      või siis voltida kokku - väike juhis
Need näpunäited on head nii esteetilise välja nägemiseks kui ka ülikonna säilivuse jaoks.

Lisa teemasid:
Blogi: Ülikond, smoking, frakk 
Blogi: Ülikonna või pintsaku kandmisest 
Blogi: Rätsepa ülikond / pintsak (valmimisest) 
Blogi: Taskurätikud 
Blogi: Pintsak või ülikond kotti
Blogi: Bleiser - uus moehitt !? 

Blogilugude nimekiri kodulehel.


Kommentaarid