Nipid rõiva hoolduseks


Sageli küsitakse rõivaste hoolduse kohta erinevaid küsimusi või üllatutakse mõne fakti osas.
Paneme kirja mõned näpunäited.

Pesu pesemisest:

KÕIGE TÄHTSAM - SORTEERIGE pesu värvi, temperatuuri taluvuse ja materjali (õrnemad ja kergemad eraldi tugevamatest k.a. kudumid) järgi. Jälgige pesu juures ka pisikesi detaile nt. punane lipsuke valgetel aluspükstel, need peske pigem käsitsi, kui riskite terve masinatäie roosaks värvimisest.

TASKU KONTROLL - kui taskusse jääb midagi liigset, siis võib samuti rikkuda terve masinatäie.

PESUVAHENDIT PIGEM VÄHEM JA ÕIGE PESUVAHEND - rohkem pole uhkem ja pesu saab puhtam, liigne vahend võib jääda materjali kiududesse ning puhtuse asemel võite saada hoopis keemia haisu või veel hullem sellest tuleneva allergia. Mõistlik on kasutada õiget pesuvahendit, siidile siidi, villasele oma ja valge, musta ja värvilise puhul oma vahend. Enamus villasele mõeldud  vahendeid on lubatud kasutada ka muudel kudumitel ja trikotaazidel (lugege kasutusjuhendit) ning vahel ka siidil.

JÄRGI JUHISEID - tutvu tootja poolsete juhistega (otsi sildikesi, mis on kinnitatud õmblustesse)
P.S. käsipesu tähendab käsipesu, masinpesuprogrammi käsipesu kasutamisel võite ikkagi riskida toote rikkumisega.

TEMPERATUUR ÕIGEKS - kui hooldus sildid on kadunud küsi nõu profesionaalidelt või riski pesta, kuid ei ole soovitav kindlasti seda teha üle 30 C või eriti õrna materjali puhul peenpesu või villase programmiga. Käsitsi pestes ei riski te kindlasti eseme kahjustamisega, kui te oskate seda teha.

TEKSAD PAHEMPIDI - kontrollige kindlasti temperatuuri juhiseid.

SAMET JA VELVET - kui on lubatud pesta, siis kindlasti pahempidi ja peaks veenduma, et ei oleks masinas paberi jääke ega taskusse ununedud salvrätti, ebemeid on keeruline eemaldada. Soovitus siiski kasutada pesumaja.

TÕMBLUKUD KINNI- lukud tasub kinni tõmmata enne pesu ja pikalt kappi seisma pannes - see takistab lukkude amortiseerumist, aeg ajalt on hea käia need üle küünlaga - streikiv lukk peaks hästi seda meelde tuletama.
V.A. PÜKSTEL, püksid peavad puhkeasendis avatuna seisma, siis ei teki liigseid kortse.

VÄRVI aitab värskendada Perwoll Color Magic.

VANAD VEREPLEKID saate eemaldada lahjendatud nuuskpiiritusega või piiritusega (soovitavalt alustada lahjemast n.t. tilgake nuuskpiiritust 2-3 spl kohta), see järel loputada. Värsked jaheda (mitte jäise) vee ja seebiga. Ettevaatust osad materjalid (nt. siid ja vill) ja värvid ei pruugi taluda.

MITTE KEETA - tänapäeva materjale ei tohiks kindlasti keeta, viige parem keemilisse.

SULEJOPE võib pesta, kui seda lubab juhis - kohevuse andmiseks lisage pesumasinasse 2 tennisepalli, lubage kuivada toatemperatuuril ja saputage vahepeal (see võtab aega, liiga kiire kuivatamine ei ole hea). Loputusvahendite ja nendega pesuained keelatud (eemaldab välise vihmakaitse kihi)

VÄRVI ANDVAD RIIDED - värvi saab kinni, kui lisada masinasse 0,5 kg soola (ärge muid esemeid lisage)

PESULOPUTUSVAHEND on alati soovitav - see pehmendab rõivaid, hõlbustab triikimist ja annab meeldiva lõhna (sellega ei tasu liialdada - pakendil antud tavaliselt maksimaalne kogus, oma töö teeb ka pool sellest) MITTE KASUTADA VETTHÜLGAVATEL MATERJALIDEL, vastasel juhul kaotavad materjalid veehülgavuse.

VOODIPESU, PLEKID VÕI ÜLIMUSTAD SOKID ei tähenda, et seda võib pesta maksimum temperatuuri juures - ALATI VAADAKE MIS SILDIL KIRJAS ON. Vajadusel leotage eelnevalt või kasutage valgendit (värvilisele ja valgele oma).

VÄGA MUST PESU - pange topelt pesu, kuid mitte kunagi ärge tõstke temperatuuri, vajadusel peske veel kord. Vajadusel leotage eelnevalt või kasutage valgendit (värvilisele ja valgele oma).

KUIVATAMINE - nii nagu juhisel öeldud (riputatult või tasapinnal), kui seda ei ole märgitud, siis üldjuhul riputatud versioonil. kuivatustemperatuur võiks olla pigem toatemperatuuril, liiga kiire kuivamine võib kahjustada materjale.


TRIIKIMINE:

*  JÄRGIGE JUHISEID, mis on tootja poolt antud

* HÕLBUSTAB pesuloputusvahendi kasutamine

*  VÄGA KUIVANUD RÕIVAD - triikimist hõlbustab veeprits - kasutage hästi peene piserduse asendit nn uduvihma, et ei tekiks vee plekke (ei soovita väga tundlike materjalide puhul) VÕI AUR

* TRIIKRAUD TEEB KOOSTÖÖD KAUEM, kui kasutate destileeritud vett - müüakse suuremates marketites ja ka tanklates või keedetud vett

* KOSTÜÜM ja ÜLIKONNA MATERJALIDe puhul on soovitav kasutada niisket triikimisrätikut (õhuke puuvill, nt puuvillalina või 2x marli), et vältida läikima minekut

* UPS, TRIIKIMISEL LÄKS MÕNI KOHT LÄIKIMA - püüdke riideharjaga (tugevate jõhvidega / sobib ka küünetehnikute poolt kasutatav tolmu maha lükkamise hari) seda kohta kergelt tuhmistada ja pressige läbi triikimisrätiku

* TRIIKIMISRÄTIK - kõige parem on õhuke puuvill või kahekordne pehme marli (mitte jäme), võib ka kasutada kauplustes müüdavaid triikimiskaitsmeid, mille headuse kohta ei oska kommentaare anda

* TRIIKIMISRÄTIK ALATI NIISKEKS ja niisuta seda leige või sooja veega või pritsi abil - võib kasutada auru programmidega koos


PUHASTAMINE:

* RIIDEHARI:
   -   kõige soojemalt soovitame kasutada riideharja millel on sametised harjased (töötab vaid ühel suunal), see uuendab ka materjali pinda
   -   kleeplindiga puhastusrull on hea karvade ja udemete eemaldamiseks, kuid seda asendab ka nt pakketeip (ainult läbipaistev)
  -    tugevam riidehari sobib harvemal kasutamisel (ca 1-2 korda aastas) kui soovite oma mantli peenkarvastiku harjata. Ettevaatust, liiga tugev harjamine võib kahjustada materjali.

* vanunud kohad ehk nupsud - saab eemaldada spetsiaalse tupsueemaldus vahendite või aparaatidega või habemeaiamise raaspliga (ettevaatust et sisse ei lõika), on võimalus ka need lihtsalt ära noppida


TASUB JÄLGIDA:

* kortsus riided ei tee au ei Teile ega Teie pere perenaisele...
   Kahjuks elame me endiselt ühiskonnas, kus naist vaadatakse halvasti,
   kui tema lapsed või mees kortsus päevasärgiga mööda ilma ringi liigub.
   Erand on mujal maailmas linased rõivad, kuid meil püütakse needki tihti sirgeks nühkida...
   Kingivihje - ilmselgelt on kingituse saaja tänulik aurutriikija üle, millega saab lihtsamalt rõivad sirgu...

* tolmune jakk / jope / mantel ei tee au - lükake see või niiske nuustikuga üle

* lõhki kantud teksa alumised servad kannal näitavad inimese lohakust
   (v.a. juhul kui see on juba terves ulatuses sellise disainiga),
   sama kehtib muude pükste puhul - kui lõhkine, siis stiilselt

* teksade õige pikkus pikendab teksade kandmise aega

* narmendavad kohad teksadel on moodsad, kui need nägevad sellised nagu äsja tehasest tulnud

* MEHED - viigipükste lühendamise puhul laske alati panna alla serva (sisemisel poolel) kannapael,
   see kaitseb materjali ja hoiab ka viigipükste servad korrektsetena

Enne kodunt lahkumist on hea vaadata kriitilise pilguga peeglisse!


Rõiva hoolduse märkide selgitused leiad SIIT

TARKUS JA ETTEVAATLIKUS SIISKI OLGU TEILE ABIKS.
Kui kindel ei ole, siis pöörduge pigem profesionaalide poole.

Kommentaarid

  1. Tahtsin küsida kui värvi annavad riided mis soola ma siis lisama pean.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sobib jämesool - meresool või kivisool, nendel vahet ei ole.
      Peensool ehk lauasool ei ole sobilik.

      Kustuta

Postita kommentaar