PULMAD: Rõivastuse etikett pulmas


Pulmade korraldamine ei ole oluliseks sündmuseks ainult pruutpaarile, vaid ka nende perekonnale, sõpradele ja headele tuttavatele.
Pulma minnes ei tohiks me seada end esikohale ei rõivastuse ega muuga, sest antud päeval on meid kutsutud austama nende päeva ja soovi ametlikult oma eluteed ühendada. 

Iga pruutpaar loob oma unistuste päeva ise ja juhul, kui nad kutses pole märkinud erilisi soove või juhiseid rõivastuse kohta, siis on arukas täpsustada et nende sära jääks siiski selleks päevaks peamiseks.

Riietumistavade tundmine aitab valida õige rõivastuse üritustele, mille kutsetel on esile toodud riietumisstiil.

Riietumisetiketti ei pea alati täitma, aga stiilne reeglite rikkumine eeldab head etiketi tundmist.

Tihti unustavad pruutpaarid kutsele märkimata rõivastuse kohta käiva märkuse, eeldades et külalised leiavad ise õige tee või tunnevad ennast mugavalt. Kuid sageli juhtub nii, et kui lähim sugulane või parim sõber abiellub, siis kipuvad inimesed üle pingutama ja pulma üldilme võib muutuda kirjuks nagu jõulupuu.
Mõisa pulmade puhul on sage eeldus, et peaks rõivastuma luksuslikumalt, kuid kui pruutpaar pole seda plaaninud, siis võib tekkida ebamugavaid üllatusmomente.

Siiski püüame veidi asja etiketist lähtuvalt selgitada.

Peamine reegel, et naiskülalised ei tohiks riietuda üleni valgesse ja meeste ülikond võiks vähem särada kui peigmehe oma.
Pulmakülaliste riietus võiks olla tagasihoidlikum noorpaari rõivastusest. Kuna noorpaar on peo keskpunkt, siis külalistel ei ole viisakas varastada endale tähelepanu erilise rõivastusega.

Enamasti on meil kasutatav ja kindla peale minek „Tume ülikond“ sobib kõikidele vastuvõttudele kellaajast sõltumata. See asendab ka frakki.  Mõiste tume ülikond tähendab tumehalli, tumesinist või musta ülikonda. Kangas võib olla õrnade triipudega, aga mitte ruuduline. Traditsiooniline mehe pulmaülikond on tume (hall, sinine) ülikond, valge või heledates toonides särk, rinnataskus rätik ja tagasihoidlik lips. Must võiks jääda eriti ametlikeks ja morbiitsemateks juhtumiteks.

Kui peigmees kannab frakki või sakot on sobilik, et isamees (bestman) või ka noorpaari vanemad kannaksid sama või on neile esitatud eraldi ühtne stilistika soovitus.
Kui ootate, et külalised oleksid rõivastatud frakki, siis tasub seda mainida juba kutsekaardil.

Paraku võiks iga pruutpaar mõtelda läbi ka külaliste võimalused enne nõudmiste esitamist.


Loodetavasti leiavad siit väikese abi nii pruutpaarid, kui külalised.

ÕNNELIKE ERILISI HETKI KÕIGILE 😉




Kommentaarid