KUI PALJU MAKSAB HEA ÜLIKOND?!


See on nii palju küsitud küsimus...
Püüan valgustada veidi ülikonna maailma, et lugeja saaks teha oma eelistustele vastavad valikud.
Kindlasti on ülikonnal ja ülikonnal vahe. Kui 20-30 asastat tagasi eristati ülikondi keskelt läbi järgmiselt (kõrgemalt madalamale loendatult): meeste ülikond, pulma ülikond, koolipoisi ülikond, surnu ülikond. Ülikond oli valmistatud kas rätsepa või tehase poolt ja kvaliteedi või hinnaklass vastavalt valmistaja tõekspidamistele, kuid ei erinenud nii suures osas kui praegu. Täna on lisandunud veel mõõduülikond ja kvaliteedi mõõtühik on täiesti laiali valminud ning maad on võtnud "make fast money" (teha kiirelt raha) või "very cheap" (väga odavalt) pakkumised. Paraku ei ole tagajärjed alati meeldivad. 
Sageli profesionaali hinnag "hinna ja kvaliteedi suhe on tasakaalus" võib hoopis tähendada, et selle raha eest ei saagi rohkem tahta.
Kuidas selles õieti orienteeruda?

Esmalt vaataks üle, mis kellele ja kuidas. Kuna me elame siiski ühiskonnas, olgugi et enam mitte nii võrd konservatiivses, kuid siiski on enne ülikonna valikut mõistlik vastata mõnele küsimusele. Seda kindlasti ülikonna kandmise aja perspektiivis.

Millises seltskonnas ma liigun?
Milleks mul on ülikonda vaja?
Kes ma olen ja mida soovin saavutada?
Milliste riikide esindajatega ja milliseid kontakte sõlmin?
Kui avatud ma soovin olla võimalustele?
jne. 
Sellest lähtudes peaks ka ülikonna valima.


Meeste ülikond 
See on ülikond mehele, kes on juba oma täiskasvanu eas ja elutee sättinud.
See ülikond näitab Teie seisust, kes Te täna olete ja millises seltskonnas Te liigute. 
Selle ülikonna puhul on materjali ja detailide ning valmistaja ehk kvaliteet oluline ehk selle valikuga antakse edasi just see sõnum mida soovite edastada. 
Kirev või getolik valik ei näita ilmtingimata rahakust, kui te pole just räppar, vaid pigem keigarlikust eriti kui tegutsete ärivaldkonnas. Kui soovite sellega klubisse minna, siis on see stiil hea valik.

Pulma ülikond
See on ülikond just pulmapäevaks, mis lubab rohkem mängulisust, mida ka pruutpaarid meelsasti kasutavad, kuid sageli ka seisuse kajastus.
Juhul, kui soovitakse pulmaülikonda kasutada ka hiljem, siis võiks siiski lähtuda härrasmehe ülikonna valiku kriteeriumitest ja eelnevalt hinnata läbi olukordi, kus seda kasutatakse.
Paraku kõik pulmadeks sobivad ülikonnad ei sobi kasutamiseks igas olukorras ja mõni on disainilt ainult peiule sobiv ülikond.

Koolipoisi ja noormehe ülikond
Enamasti odavamatest materjalidest ja soodsamalt valmistatud.
Kuid vanemad võivad juba maast madalast kasvatada nn härrasmeest, siis ka vastavad valikud.

Surnu ülikond
Kõige odavamast materjalidest ja eriti soodsalt valmistatud, istuvus ega hingavus pole oluline.


Kergemad juhised, mis peaks sobima paljudele. Kui aga soovite, et Teie valik oleks Teie elustiili toetav, siis võiks siiski spetsialisti appi võtta.

Kvaliteet
Seda on väga raske tänapäeval hinnata, sest isegi tugevate brändide tooted võivad olla erinevad ja ka tootjamaa järgi ei saa hinnata. Samuti hinna järgi on keeruline midagi reeglipärast ja toimivat infot anda.
Kuna rõivaste turul käib väga tugev olelusvõitlus, siis paraku on sageli "tarbija" ja "emake maa" see kes selle lõpuks kinni maksab.


Ülikonna müük ja ostmine
Kuna iga kaupmees tahab müüa, siis päris kõike alati uskuda ei tasu. Soovitav on tutvuda võimalike valikutega ja ehk võtta erapooletuma spetsialisti poolt konsultatsioon.
Õmbleja, kleitide õmbleja või algse õmblusoskusega inimene ei ole spetsialist - ülikond on nii palju keeruline ja laia taustaga toode, et siin võiks abiks olla inimene kes siiski tunneb kaasaegset ülikonda. 

Istuvus
Ülikond peaks istuma selga nagu valatult. Ostes poest võib olla vajadus seda Teie järgi kohendada.
Allpool on klassikalise ülikonna näide. Slimmi puhul on pükste pikkus tiba lühem.



Brändid
Kui te pole väga teadlik ja tahate minna kindla peale, siis on mõistlik valik langetada nende brändide vahel mida eelistavad tugevad kaubamajad oma kaubavalikus.


Materjal
Pigem valida emotsioonilt meeldiv materjal, katsudes näiteks käeseljaga. Koostises võiks olla 50 - 100% villa (wool). Koostises võib olla ka kašmiir ja siid, mis see tõstab kindlasti hinda, enamasti kasutuses 5 - 30% ulatuses seguna villaga. 
Läikega ülikonna materjalid on vastuvõtlikumad kahjustustele ja sageli võivad olla kehva ventilatsiooniga töötluse tõttu. Nende osas peaks olema juba teadlikum, et hinnada materjali headust. Hetkel on tugev läige ka moest väljas. Täna on tegijad veidi karusema ilmega ja ka suureruudulised materjalid.
Voodrina on mõistlik vältida polüestrit (polyester), kuna see piirab hingavust ja võib olla ebamugav stressi situatsioonis või palava ilmaga. 


Hind - 2 osalisele ülikonnale (pintsak + püksid)
See on kõige keerulisem osa ja väljendan seda isikliku hinnanguna, kasutades Tallinna Kaubamaja ja Stockmanni brändide valikut. 100% garantiid headusele ei julge anda, sest see võib sõltuda veel paljust muust ja ka teie figuuri vajadusest.
Et arusaadavam oleks, siis kasutan alguses olnud kirjeldust kellele ja mis.
Meeste ülikond poehind alates 300€
Koolipoisi ja noormehe ülikond poest vastavalt võimalustele 
Surnu ülikond sobib kõik, mida lähedased soovivad

Käsitlen tiba ka mõõdu ülikondi, võttes aluseks klientide kogemused ja olles toodet ise hinnanud (keskmiselt):
Väga hea ja hea tulemus, hea materjaliga hind alates 800-900€
Väga hea ja hea tulemus hind alates 600€
Hea ja keskmine tulemus hind alates 300€

P.S. oleneb siiski ka teenuse pakkujast
Madalama hinna puhul peaks arvestama vajadusel kohendamise või lausa kvaliteedi parandamisega, mis võib olla mõnel juhul kulukam kui ülikonna enda maksumus.

Rätsepa ülikonnad algavad umbes 900 - 2000€, oleneb mida teile pakutakse antud raha eest.


Võrdlus moment versus poes olev ülikond, mõõduülikond, rätsepaülikond
Umbes võib arvestada kvaliteedi ja hinna suhet nii, et kui vaatate poes ülikonda ja see teile meeldib, siis sama disaini ja materjaliga ülikonna hind peaks algama:
mõõduülikond:  ülikonna hind poes x 2
rätsepaülikond:  ülikonna hind poes x 4-5
Peamiselt tuleb hind kõrgem just selle pärast, et teile tehake see ühe tootena. 
Rätsepatöö puhul tehakse see kõik käsitsi ühe detaili kaupa, ilma automaat masinateta ja iga teie keha eripära ning soove arvestades, enamasti valmismudeleid ei kasutata.  


Kohendamine
Kindlasti on soodsam kohendada tuntud brändide tooteid, kuna tegija juba teab mida sealt oodata. Mida madalam on ostuhind ja mida tundmatum valmistaja, siis sageli seda kallimaks võib osutuda kohendamine.
Näiteks Tais/Hiinas valmistatud toote puhul võib tekkida ühe probleemi lahendamisel pikk probleemi lahendamiste jada, sest üks on teisest sõltuv ja seetõttu võib olla koguni 100% kallim.
 

Loodetavasti sain kergendada valikuid ja laiendada silmaringi.
Lõpuks oleneb kõik sellest millises kvaliteedis Te oma elu elate 😊

Info seisuga juuli 2020


Kommentaarid